Хелоуин е! Повод за празник или неприемлива традиция

Хелоуин е нов за България празник, но вече си проправя път като традиционен ежегоден празник.

На този ден става особено популярно да се събират групи младежи, които се преобличат в подходящи за случая костюми, търсейки различно от познатите забавления. Естествено, никой не влага в това разбирането и символиката на англоезичните държави.

Историята на празника е свързана с традициите на древните келти. Счита се, че в Америка той е пренесен от ирландските емигранти. През втората половина на 20. век Хелоуин се разпространява от Северна Америка в англоезичните държави и в Централна Европа.

В основата на празника стои поверието, че в навечерието на Деня на Вси светии (честването на католическия ден на всички светии – бел. ред.) мъртвите се връщат в домовете си и трябва да бъдат посрещнати подобаващо от своите близки.

Празникът се чества в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември. По традиция, в тази нощ е прието да се носят страшни костюми, и тиквени фенери, с които да се плашат сенките на починалите, които в тази нощ излизат на земята и търсят живи тела, в които да се вселят. Колкото по-страшен е костюмът, толкова по-лесно ще успеете да ‘преживеете’ тази нощ.

На вечерта на Хелоуин се обикалят съседите, които трябва да раздават бонбони и дребни сладки, ако не искат да станат ‘жертва’ на нечия шега.

Традицията се свързва именно с поверието, че ако почерпиш ‘страшния’ гостенин, той ще те остави на мира.

Популярната фраза, с която децата чукат на вратата е ‘Trick or Treat’, което буквално означава ‘Пакост или почерпка’ или ‘Почерпи ме, ако не искаш да ти напокастя’.

Произходът на самото име идва от различните названия, като Hallowmas, All Hallows, и All Hallows’ Eve. Последното название, ‘навечерието на всички свети’, е било съкратено в крайна сметка до Halloween, както се нарича и до днес.

В нощта на 31 октомври е много популярно да се разказват истории за призраци, или за населени с духове къщи, от които е достатъчно само да избягаш, за да се разминеш с опасността, тъй като призраците се привързват към домовете, които обитават, и не желаят да се разделят с тях. Този факт обаче може да се превърне в интересни идеи и поводи за шеги и закачки през цялата вечер, особено ако в тъмното се разходите с приятелите си из тъмните улици.

През 853 г. папа Григорий IV, в опит да замени съществуващия езически ритуал, утвърдил 1 ноември като ден на Вси светии – ден за прослава на всички християнски светци и мъченици.

Top