Хемодиализата в „УМБАЛ-Пловдив“ разполага с най-модерните апарати

Апаратурата прилага най-съвременния метод на лечение – чрез онлайн хемодиафилтрация

Пациентите на хемодиализа в „УМБАЛ-Пловдив“ вече се лекуват в комфортна обстановка, след като отделението бе преместено на 7-я етаж в лечебното заведение.

Закупени са 6 от най-модерните апарати за диализа, които прилагат най-съвременния метод на лечение – чрез онлайн хемодиафилтрация. Той е подходящ за болни в терминален стадий на бъбречна недостатъчност, защото е най-близък до физиологичната функция на бъбреците, обясни началникът на Отделението по диализно лечение д-р Павлина Паунова.

При хемодиафилтрацията диализаторът е с по-сложно изработена мембрана, където освен дифузия се осъществява и филтриране на молекули със средна и малка молекулна маса до 66 000 далтона. Това става благодарение на малки пори в мембраната и се осъществява чрез конвекция. Освен това тези диализатори притежават и свойството „химическа и физическа адсорбция” и могат да поглъщат по повърхността си различни вещества. Апаратурата позволява да се отделят средните молекули, които се считат за уремичен токсин.

Всяка машина има дисплей, на която лекарите постоянно следят състоянието на пациента. Освен това е снабдена с индивидуална сигнална инсталация и болният може да търси медиците при нужда. Със старите апарати процедурата продължаваше 4 часа, а с новите времето е съкратено с около 30%, отбеляза д-р Паунова.

1 2

Подобни статии

Top