Хиляди под карантина остават без доходи в края на годината

В повечето случаи не се издават болнични листове и работещите са принудени да използват неплатени отпуски, алармират синдикалисти

Хиляди хора, поставени под карантина ще останат без доходи в края на годината. За това предупредиха от КНСБ и подчертаха, че при повечето случаи не се издават болнични листове и работещите са принудени да използват неплатени отпуски, съобщава БНР.

Така например до местната структура на КНСБ в Кърджали има десетки изпратени сигнали по този проблем. Работници и служители се оплакват, че не знаят какво да правят. Най-активни в подаването на сигнали са работещи в производството и малките частни фирми. Болничен лист на поставен под карантина не се издава, твърди синдикалният лидер Иванка Караколева: Първо трябва да поискат от личния направление за инфекциозност, да могат да се възползват поне от тази проба. Ако имат платен отпуск, да се възползват. Установени с положителен резултат не могат да си позволят ново изследване.

Според КНСБ неяснотите около издаването на болнични листове в ситуация на Covid-19 трябва да бъдат изчистени от РЗИ и от Областния кризисен щаб.

Подобни статии

Top