Хиляди се молят на Кръстова гора

Всяка година в нощта на 13 срещу 14 септември вярващи от цялата страна се събират на святото място

Хиляди християни се събират на Кръстова гора, за да посрещнат през тази нощ, под открито небе, големия християнски празник Кръстовден.

Според поверието, там е заровена частица от Светия Кръст Господен и през нощта срещу 14 септември всяка искрена молитва на извършващите поклонение ще бъде чута.

Хората вярват, че на този ден Господ слиза на земята, за да ги напътства и да им изпълни всичките желания, а родопската гора се е превърнала в символ на вяра и надежда.

Тази вечер предстои  свещена литургия, която продължава близо 4 часа. По традиция ще бъде  изложено и парче от Честния кръст.

По повод честване на християнския празник Кръстовден  още от обяд има голям  пътникопоток към манастирски комплекс „Кръстова гора – Св. Троица“ на територията на Община Лъки. Възможни са значителни затруднения на движението на моторни превозни средства в района.

От ОДМВР – Пловдив са предприети необходимите мерки за осигуряване на обществения ред и недопускане на пътни произшествия и инциденти по време на трите празнични дни.
Призовават са водачите на автомобили да бъдат търпеливи и да изпълняват стриктно разпорежданията на полицейските служители за избягване на необосновани затруднения на трафика по посочения маршрут.

 

Подобни статии

Top