Хирургията в Асеновград посреща юбилей с орязани легла и листа на чакащите

С наполовина по-малко  легла за пациентите и листа на чакащите посреща 65-годишния си юбилей отделението по хирургия в МБАЛ- Асеновград.

Заради наложения лимит за заплащане на дейност от РЗОК болничната структура може да използва едва 17 легла, макар капацитетът на отделението да разполага с 30 места за прием на хирургично болни.

Драстичното редуциране на броя на леглата  затруднява пък  достъпа на пациента до лечение, заради което вече от години се оформя и листа на чакащи за операция болни.

„Лимитираната дейност на касата води до сериозни проблеми с  приема на пациенти. Затова се наложи  да въведем листи на чакащите и да отлагаме максимално операции”, каза началникът на отделението по хирургия д-р Георги Кожухаров.

Равносметката асеновградският лекар направи по повод двойния празник на отделението – Денят на хирурга и рождения ден на отделението.

Ежедневните трудности за работещите лекари, медицински сестри и санитари не попречиха днес  да отпразнуват своя двоен повод.

На вълнуващото тържество присъстваха колективът на отделението, работещи и работили в сектора, колеги с които ежедневно рамо до рамо се борят никога да не угасва надеждата.

Между 1600 и 1800 пациенти преминават през хирургичното отделение на МБАЛ-Асеновград  за една година.

От тях 80% са оперирани. За пациентите се грижи лекарски екип от петима специалисти, един специализант и лекар-кардиолог. Въпреки трудностите в отделението няма недостиг и  на медицински сестри. В момента в него работят 12 души.

Хирургичното отделение отговаря на II ниво на компетентност и притежава акредитационна оценка за специализация по хирургия.

Подобни статии

Top