Хисаря иска Тракийския култов храм край Старосел от държавата? - DC news

Хисаря иска Тракийския култов храм край Старосел от държавата?

Областният управител: Това е уникален паметник, който трябва да покажем на света по възможно най-добрия начин

В Пловдивска област имаме огромно богатство в културно-исторически план и трябва не само да го съхраняваме, а и да го развиваме. Това заяви областният управител Дани Каназирева по повод проведени разговори с кмета на община Хисаря Пенка Ганева относно  възможностите за по-доброто представяне на Тракийския култов храм край село Старосел като туристическа дестинация и археологическа забележителност.

Една от първите стъпки ще е да започнем да работим за по-доброто покритите на храма в Четиньова могила и на храма при могила Хоризонт, както и за необходимото им допълнително укрепване. Община Хисаря има готовност да финансира голяма част от дейностите, които трябва да се свършат на място, но преди това трябва да се уреди въпросът с управлението на собствеността, посочи Каназирева. По думите й за целта Общинският съвет на Хисаря – чрез Областна администрация, трябва да поиска управлението върху собствеността на  имота, което се случва с решение на Министерски съвет. В момента тече процедура по актуване на имота в областна администрация.

Докато чакаме това да се случи, няма пречки да се изготви задание, след това да се възложи изготвянето на проект и да се търси вече и финансиране по европейски програми, подчерта областният управител. Дани Каназирева обясни още, че е провела разговор с директора на Археологическия музей в Пловдив доц. Костадин Кисьов, който е обещал експертна подкрепа.

През седмицата ще бъде организирана среща в Областта, за да се обсъдят вариантите как още по-атрактивно да бъде представен археологическият обект. Всички идеи и намерения ще бъдат съгласувани и обсъдени и с Министерство на културата.

Подобни статии

Top