Хлебни войни в Пловдив – науката и занаята в титаничен сблъсък

След дълги спорове в социалните мрежи, майсторът-пекар Георги Лефтеров и преподавателят в Университета по хранителни технологии доц. Цветана Гогова влизат в хлебна схватка.

В рамките на два дни двата колоса в хлебопроизводството ще мерят сили, за да отговорят на въпроса Кой хляб е по-добър – този,  направен по научни технологии или създадения от занаятчията?

Проектът е обучителен и е на Костантин Шанков, участник в известно кулинарно телевизионно шоу. На Шанков  му е писнало от скандалите между Лефтеров и Гогова.

Затова на  15-ти и 16-ти декември в УХТ Пловдив от 10.30 часа започва шеструндовата битка, която ще включва направа на различни видове хляб, теория за историята на хлебното дело, видове обредни хлябове и каквото още се сетите за тестеното изделие.

Двамата са готови да покажат над 15 часа уникално хлебно, теоритично и практично съперничество! Ще бъдат приготвени и изпечени над 10 вида хляб и печива. А в почивките  майстори ще покажат тънкости в кулинарията.

Доц.  д-р, инж. Цветана Гогова- непримирим защитник на Науката:  „Всеки един учен или занаятчия прави своя хляб с любов. Нима до всяка една машина няма човешка ръка, която да вложи своето търпение, нежност и любов. Благодарение на учените има напредък в технологиите. Нека Майстора нахрани, макар и с любов цялото население на гр. Пловдив поне за един ден. Науката е преди всичко! Хлябът, дори и индустриалния не се прави само по формули и таблиците, в него са вплетени уменията, знанията и любовта на хората които го произвеждат. И Майсторе,  и в наука и при обучението на студентите се вади хляб с лопата, не само при теб!“

Майстор пекар Георги Лефтеров – Майстора: „Скъпите машини, модерните технологии, науката, дебелите учебници, няма да направят от Вас добри Пекари. Няма да направят Хляба хубав. Традицията, уменията взети от старите майстори, рецептите на Вашите баби и чувствата, енергията, молитвата, вложени от Вас в Хляба, го правят уникален и Добър! Машините не могат да заменят Майстора! Машината е празна. Няма в нея силата на Пекарското сърце. Няма топлината на любовта. Има цифри, време и технология, измислени от учени, които в живота си на ръка не са омесили един хляб, не са извадили с лопатата един хляб от пещта.“

 

 

Top