Хор „Евмолпея“ вдъхнови за Коледа своите почитатели

За първи път  най-новото пространство на ГХГ оживя чрез гласовете на прекрасните пловдивски момичета

Хор “Евмолпея” зарадва своята публика с традиционния си коледен концер. За първи път  в най-новото пространство на Градската художествена галерия –  Пловдив – Изложбена зала „2019“, намираща се на ул. „Гладстон“ № 32 оживя чрез гласовете на прекрасните пловдивски момичета точно в навечерието на Бъдни вечер.

„Вдъхновение за Коледа с хор Евмолпея” – каквото бе заглавието на примамливо подканящия новогодишен афиш – обеща и се превърна в културното събитие за Пловдив и бе отразено от различни медии.

Отвореното пространство на Зала „2019“ даде на публиката рядката възможност да се срещне с   цяла колекция  от творби на пловдивски художници с красивото звучене и интересна програма, които предопределиха изявата на състава като емоционална звуково-визуална постановка с ярък коледен привкус.

Концертът бе част от Културния календар на Община Пловдив за 2019 г. и се осъществи със съдействието на Градска художествена галерия – Пловдив.

В близките дни хор “Евмолпея” подготви предварително пловдивската публика с неколкократните си участия на редица открити сцени в града –  в различни къщи в Стария град по време на Дефилето на младото вино, за Деня на народните будители и за Деня на християнското семейство и православната младеж.

В тяхно изпълнение звучаха прекрасни коледни песни и на концерта в Народното събрание на 13 декември, какъвто бе  и репертоарът снощи на 18 декември.

Само преди месец хорът направи  самостоятелен концерт  с различна програма за празника на град Ивайловград във вила „Армира“. Одухотвореността и прецизното, въздействащо музициране спечелиха на момичетата поредните приятели и съмишленици , а и нови покани.

Хор “Евмолпея” приключва една изключително успешна и продуктивна година. Упоритата работа на хористките и на творческото ръководство в лицето на младата диригентка Алия Хансе и клавирен съпровод д-р Борис Мирчев  и арт-мениджъра Ганка Янкова доведоха до реализацията на близо 30 концертни изяви в страната и чужбина.

Между най-запомнящите бе представянето  на девическия хор в Истанбул, където в годината на Пловдив – Европейска столица на културата младите таланти от хор Емолпея“ развяха знамето на  българската просвета и култура за 24 май.

Със своето изкуство те за 28 път бяха духовен „Посланик на добра воля“ и се превъплътиха в ролята на културни дипломати при концертите им пред дипломатическия елит и българската общност в мегаполиса – Истанбул.

Само след няколко дни евмолпеите ще ни направят съпричастни на Новогодишното си настроение с творби от цял свят. На 11 януари 2020 г. от 17.00 ч. те ще  изнесат самостоятелен концерт в Зала „Съединение“ на Историческия музей  по повод закриване на Европейска столица на културата.

Програмата ще  включва песни от десетките гостувания на хора в Германия, Франция, Швейцария, Италия, Херцогство Люксембург, Словения, Хърватия Босна и Херцеговина, Русия , Гърция, Турция и други европейски държави.

Top