Хората от Белащица пак искат прекратяване на договорите за концесия на кариерите (ВИДЕО)

Представители на Инициативния комитет „Стоп на кариерите в Белащица“ се срещнаха с областния управител

Прекратяване на концесионните договори за кариерите край село Белащица искат от Инициативния комитет „Стоп на кариерите в Белащица“. Това стана ясно днес след среща на представители на Инициативния комитет с областния управител Дани Каназирева.

Припомняме, че кариерите бяха затворени през февруари със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Това обаче е временна мярка, която се обжалва от концесионерите в съда.

Междувременно един фирма „Холсим“, която е един от концесионерите, продължава да настоява площта на кариерата да бъде разширена и срокът на концесионния договор да бъде удължен.

„Спирането е с временно действие. То няма как да бъде с окончателен ефект. Ние се борим за прекратяване на концесионните договори, заради неизпълнение на концесионните задължения – нарушаване на концесионната територия и нарушаване на законодателството в сферата на околната среда. Искаме и да не се продължават концесионните действия“, каза юристът Марта Божикова, която е член на Инициативния комитет.

Според Дани Каназирева към момента в района на Белащица е регистрирана запрашеност на въздуха. В района няма естествени водоизточници, от които да бъде осигурено оросяването на кариерите, посочи тя и допълни, че край Гълъбово има 4 свлачища, заради което пък взривните дейности са крайно опасни.

Сред мотивите, че в този район не трябва да има кариери, са и наличието на карстови извори. Каназирева посочи също, че още при издаването на разрешителните за кариерите, не е направен ОВОС.

„Надяваме се да не се възобнови работата на кариерите“, каза и адвокат Снежана Стефанова, пълномощник на Инициативен комитет „Стоп на кариерата в Белащица“.

Подобни статии

Top