Хората с увреждания на протест в Пловдив - DC news

Хората с увреждания на протест в Пловдив

Протестът ще бъде пред сградата на РЗИ

Протест пред сградата на Регионалната здравна инспекция – Пловдив организира днес от 10.00 ч. Сдружение за гарантиране правата на хората с увреждания
„Достойнство“.

Недоволството е част от национален протест под надслов „Нищо за нас, без нас“.

Това е втори протест на хората с увреждания от началото на годината. Предишният се проведе на 10 януари. Тогава те поискаха да се върнат правилата за определяне на процент инвалидност от 2018 г., да не се спират инвалидните пенсии и помощи на хората с изтегли ТЕЛК решения, докато чакат ново преосвидетелстване.

ПРОТЕСТНА НОТА

ПРОЗРАЧНА РАБОТА НА ЕКИПИТЕ И ЕКСПЕРТИТЕ ПО НМЕ.

СИНХРОН С ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ.

ИСКАНИЯ КЪМ МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И НЗОК:

1. Ритмично подаване на медикаменти в търговската мрежа.
2. Актуализиране на „Позитивния списък“ – като се възстановят определени лекарства, които са в употреба и разрешени в ЕС в България не са.
3. Съгласуване на терапии за лечение с лекуващите специалисти независимо от становището на „Експертния съвет“
а/ Плазмофереза
б/ имуноглобулинови – при системен лупус и редки болести.
в/ нови молекули наложени в страните членки на ЕС за онко-болните
4. Въвеждане на образната диагностика в доболничната помощ с цел бързо диагностициране без излишни разходи по клинични пътеки и престой в болнични заведения.
5. Изрична информираност на общността на ХУ /пациентски организации и НПО/ по всички изменение и допълнения към НМЕ. Преди обнародване.
6. Болните, които се нуждаят от кислородна терапия и поддържащата такава, както и пациентите със сънна апнея да бъдат обезпечени с кислородни концентратори и устройства. Сензори за диабет. Високотехнологични за слепи и глухи хора.
7. Публична информация за „лечение без граници“ по казусите, когато нашите специалисти и болнични заведения не могат да подсигурят.
8. Високотехнологична лаборатория за изследване на редки болести и генетични.
9. Съобразяване с нормите за изграждане на работна среда за лични асистенти, като по нуждите на пациентите се подсигуряват легла – лифтери и др.
10. Пълно обезпечаване на нуждата от протезиране на коленна и тазобедрена става по каса.
11. При включване на дадено рядко заболяване в Списъкът на одобрените редки болести в България, своевременно да се адаптират всички нормативни документи.

Подобни статии

Top