Хората в Татарево смятат, че Атанас Атанасов е най-добрият вариант за министър на културата

За хората от село Татарево Атанас Атанасов е съвременен будител

Празник в първомайското село Татарево! Поводът е номинацията за културен министър на 31-годишния Атанас Атанасов. От селото е бащиният род на най-младия проекто-министър в кабинета на Кирил Петков. В Татарево всички го наричат Наско и помнят добре как през 2015 г. заедно с група приятели и състуденти от Америка той възстановява театралния салон на читалището им.

За хората от село Татарево Атанас Атанасов е съвременен будител. Благодарение на усилията му театралният салон в читалището заживява нов живот. Наско успява да събере за ремонта на сцената близо 15 000 долара, а в Татарево идват филмови и театрални екипи от Щатите. Имената на тези, които са се включили с дарения, днес са изписани върху седалките в салона.

„Това беше една разруха, една развалина. Събра своите приятели, доведе ги от Америка, и направиха всичко това възможно. Даже когато за първи път влезе в политиката, първото, което си помислих, е че Наско е най-добрият вариант за министър на културата“, каза Таня Трендафилова, секретар на читалището в село Татарево.

Всъщност Наско е отрасъл на тенискортовете в Хасково заедно с Григор Димитров. Отличник от Езиковата гимназия в града. Избира да следва актьорско майсторство в Съединените щати. Докато репетира „Хамлет“ за дипломната си работа, разбира, че читалището в селото на дядо му е пред разруха. Решава да поеме нещата в свои ръце. Така се появява и фестивалът „Отключи сцената“ в Татарево.

Хората в Татарево са убедени, че техният Наско има сили и знания за реформи в културната сфера.

„Подкрепяме го с цялото си сърце. Много се гордеем с Наско. Тази дейност той е наследил от дядо си. Дядо му, Бог да го прости, създаде певческа група. Той свиреше на акордеон“, разказва Виолета Христозова.

„На България й трябват млади хора. Млади хора като него, млади хора културни, млади хора, които са били навънка и вярвам, че ще се справи и ще бъде исторически един от най-добрите министри на културата“, смята Янко Петков.

„Човек, който има мерак да работи, няма значение какъв е. То никой не е роден министър“, каза Петко Петков, кмет на село Татарево.

В селото вече подготвят писмо до бъдещия министър на културата. Пак ще търсят съдействие от него, защото покривът на читалището тече.

Източник: БНТ
Снимка: Епицентър

Подобни статии

Top