Хористи от 6 до 56 ще пеят в чест на диригентката Стефка Благоева

В концерта по повод 80 години от нейното рождение ще участват всички състави от хорова школа „Стефка Благоева“

ЦПЛР-Общински детски комплекс, Хорова школа „Стефка Благоева“ и НУМТИ „Добрин Петков“ Пловдив канят пловдивчани и гости на града на концерт по случай 80 години от рождението на Стефка Благоева – основател и диригент на хора на Пловдивските момчета и младежи.

Концертът ще се състои тази вечер от 18 часа в Аулата на НУМТИ „Добрин Петков“. В него ще участват всички състави  на хорова школа „Стефка Благоева“, а специален гост ще е  Весела Дякова Ван Авермаг – орган. Водещ – Мишо Гръблев.

Стефка Благоева е родена в гр. София, на 22.09.1938г. в семейство на потомствени музиканти.

През 1961г. завършва Българска държавна консерватория и по-късно специализира при проф. Столигрош в гр. Познан-Полша, откъдето идва и идеята й за създаването на момчешки хор, традиция която липсва в нашата страна.

На 26.11.1975г. основава хора на Пловдивските момчета. С упорит труд и всеотдайност за кратко време тя печели любовта и доверието на малките хористи и реализира запомнящи се творчески изяви у нас и в чужбина.

Ден след ден през годините тя работи със стотици деца, открива таланта им, показва им света и той аплодира Пловдивските славеи. За Стефка Благоева Хорът на Пловдивските момчета е не просто професия, а житейска мисия и съдба.

1 2

Подобни статии

Top