Храм или резиденция ще бъде „бункерът“ на Джамбаз тепе? (СНИМКИ)

На този етап все още няма яснота какво ще представлява сградата.

Според едни слухове, тя  ще бъде храм, според други – резиденция на пловдивския митрополит Николай. Георги Стаменов пък беше категоричен пред DCNEWS, че засега в кметството все още няма подаден проект за реставрацията и ремонта ѝ. По думите му Пловдивската митрополия все още не е обявила за какво ще се използва къщата.

„Добра новина е, че сградата ще бъде възстановена, има достатъчно архиви за максимално автентичния ѝ вид и се надявам в близката година, година и половина, реставрацията да стане факт“, коментира Стаменов.

Някога тази сграда е била известна като къщата на Саръ Ставри. Тя е била най-впечатляващата на ул. „Княз Церетелев“ в Стария град. Забелязвала се отдалеч, още преди да се влезе в града. Къщата била симетрична като разпределение, със салон и четири стаи на етаж, разказват от фейсбук страницата Архитектурата на Възрожденския Пловдив – Φιλιππούπολις, Filibe

По разкази на съвременниците, тази къща била истинско инженерно чудо за времето си. Огромният максент, върху който е стъпила, струвал колосална сума, близка до тази, платена за грубия строеж на къщата на Аргир Коюмджиоглу, в която сега се помещава Етнографският музей.

1 2 3

Подобни статии

Top