Храм „Свети Атанас“ в Асеновград променен след ремонта

Завършва ремонтът на храм „Свети Атанас“ в Асеновград

Ремонтират 20 църкви и параклиси в Асеновград и околията

Ремонтът на храм „Свети Атанас“ в Асеновград е на финала. След близо два месеца работа външният вид на църквата е напълно променен. Фасадата е с изцяло сменена мазилка и боядисана, а улуците са нови.

В момента се изгражда камбанарията, където все още е разположено скеле. В целия ремонт на храма са вложени около 50 хиляди лева.

„Ремонт на църквата не беше правен повече от 15 години. С годините фасадата се напука, а мазилката започна да пада като ювка. Храмът е почти в центъра на града, на кръстопът, където се разделят пътищата за три областти – Стара Загора, Кърджали и Смолян. Видът на църквата беше неугледен, а гостите на града не бива да свързват Малкия Йерусалим със занемарени храмове. Затова с помощта на дарители и със средства на църквата решихме да върнем предишния блясък на божия дом“, каза  отец Александър Андонов, енорийски свещеник в „Свети Атанас“.

“Искам да благодаря на всички, които дариха средства за този ремонт и да апелирам към онези, които имат възможност и желание да помогнат с още, за да успеем да доведем до успешен край това добро начинание!”, казва отец Александър. За цялостно довършване на  ремонтните дейности са необходими още около 10 хиляди лева.

Обновяването на храм „Свети Атанас“ е най-сериозният ремонт, който се прави това лято в църквите в Асеновградска духовна околия.

Мащабни дейности ще превърнат още 9 храма в едни от най-красивите религиозни сгради в града. Освежени и почистени са стенописите в най-голямата църква в Асеновград – „Свети Георги“, продължава и вторият етап на обновяване на църквата „Успение Богородично“, сменено е обзавеждането в храм „Свети Димитър“. От началото на лятото текат ремонти в близо 20 църкви и параклиси в околността.

„Такава мащабност на ремонти не е правена от години. Обновяват се храмове в цялата околия, която включва освен Асеновград и общините Садово, Лъки и Първомай. Храмовете се ремонтират по настояване на хората, но се радвам на ентусиазма на свещениците, които вземат активно участие в организацията на църковното строителство“, коментира отец Йордан Георгиев, архиерейски наместник.

Обновяването на храмовете ще продължи. Започва и градеж на три нови параклиса – в двора на най-новата църква “ Свети Архангел Михаил“, както и в селата Тополово и Болярци.

 

Подобни статии

Top