Храните, които ни правят по-привлекателни

Здравословният начин на хранене, в който преобладават плодовете и зеленчуците, ни прави и по-привлекателни

Плодовете и зеленчуците, когато са в изобилие, придават златист цвят на кожата, който допринася да изглеждаме по-добре, установява изследване, пише PsyBlog, цитиран от obekti.bg.

 „Повечето хора смятат, че най-добрият начин да подобрят цвета на кожата си е слънчевият загар, но изследванията ни показват, че яденето на плодове и зеленчуци е много по-ефективно“ – казва д-р Ян Стивън, ръководител на проучването.  Участниците в него, които са консумирали повече плодове и зеленчуци придобили по-златист цвят на кожата благодарение на каротеноидите – антиоксиданти, които поглъщат вредните химични вещества и дават яркия цвят на морковите и доматите (наред с други плодове и зеленчуци).

„Открихме, че когато трябва да избират между слънчевия тен и тена, придобит от каротеноидите, хората предпочитат втория. – казва д-р Стивън. – Така че, ако искате по-здравословен и привлекателен тен, е по-добре да се храните с изобилие от плодове и зеленчуци, вместо да лежите на слънце.“

Макар че участниците в това проучване са били светлокожи, други изследвания показват, че същите резултати се наблюдават и при хората с по-тъмни цветове на кожата. Жълтеникавият оттенък на кожата се възприема като по-привлекателен и при чернокожите.

Според учените причината за предпочитанието към по-ярките цветове на кожата при хората е нещо, което споделяме много други видове. Например ярко жълтите клюнове и пера показват на женската птица, че мъжкият е здрав. Много видове женски птици предпочитат по-ярки мъжки. За първи път обаче подобна зависимост е открита и в рамките на нашия вид.

Подобни статии

Top