Христо Христов с трето злато за България!

Страната ни вече има общо 17 медала преди днешния последен ден на Европейското първенство по вдигане на тежести в Букурещ

Христо Христов спечели трети златен медал в двубоите за България на продължаващото в Букурещ Европейско първенство по вдигане на тежести за младежи. В категория до 109 кг при 20-годишните българинът грабна титлата с европейски рекорд 396 кг двубой, като изпревари втория Вагайцев от Русия с 15 кг и третия Куруски от Беларус с цели 25 кг.

Още в изхвърлянето Христов отнесе конкуренцията, като направи три безупречни опита: 170 кг, 175 и 180 кг. Това му бе достатъчно за първото място в движението, на 4 кг пред Константин Куруски от Беларус и на 5 кг пред Даниил Вагайцев от Русия.

В същата категория братът на Христо – Стефчо премина с успех през 145 и 150 кг, но не успя на 154 и така остана девети в изхвърлянето. В изтласкването Христо Христов стартира с успех от 205, после премина през 210 кг за титлата и накрая вдигна 216 за рекорда. Три златни медала и българския химн за Христо Христов.

Във второто движение Стефчо отново направи два успешни опита – на 160 и на 170 кг, но не успя в третия на 175 кг и с двубой 320 кг остана десети в крайното класиране. Така България вече има 17 медала от първенството в Букурещ, 5 от които в двубоите – Ангел Русев, Божидар Андреев и Христо Христов са европейски шампиони.

Стилян Гроздев е със сребро, а Валентин Генчев с бронз. Четиримата взеха по три медала в категориите си, към тях Мария-Магдалена Кирева добави сребро, а Васил Маринов бронз в изхвърлянето. Българското участие в румънската столица завършва днес, когато в последния ден на шампионата Джесика Иванова ще излезе на подиума в кат. над 87 кг при 23-годишните.

Подобни статии

Top