Христо Стоичков представи книгата си (СНИМКИ И ВИДЕО)

Трима български президенти и един настъпан испански рефер бяха на събитието на футболната легенда

При сериозен медиен интерес в столичния хотел Маринела премина днес представянето на биографичната книга на легендата на българския футбол Христо Стоичков, наречена „Христо Стоичков – Историята“.

Стоичков седна на масата заедно с Владимир Памуков, журналист от вестник „Труд“, и негов съавтор, както и с човек от издателството СофтПрес. Но той изненада гостите и с още едно лице – човекът, с който забърка първия си голям скандал в испанския футбол.

Президентите на България в различни периоди Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев също присъстваха на събитието, както и много футболисти, треньори и целия отбор на ЦСКА-София.

„Искам да поканя един скъп гост, който малко или много е съпричастен в моята кариера, защото след случката си извадих много поуки. Това е съдията, с който станахме известни в целия свят- Урисар Аспитарте. Благодаря на всички, които в последните две години работиха за тази книга. В тази книга исках да обясня всичко, което се изказа в годините, къде истина, къде неистина. Исках един път да се спрат спекулациите какво е Христо Стоичков на терена и извън терена. Вътре са направени нащата така, както аз съм ги изживял, както аз съм го почувства. Няма нищо скрито покрито, не съм спестил на никому нищо. Това, което съм го казал, няма да се върна назад. Това, което съм критикувал, също няма да се върна назад. Където съм направил грешки, съм стиснал зъби и съм се извинил“.

В тази книга много пъти думичката „Аз“ я зачертнах, защото не ми е приятно да я използвам. Във футбола и в живота сам човек нищо не може да направи. Индивидуалните награди са продукт, на това което сме играли. Избирали са ме в различни класации, но те са част от живота на отбора и на хората, около мене“, продължи да разказва Стоичков.

„Преди 20 години се опитаха да ме изхвърлят от футбола, когато настъпих този човек, пак бях наказан. Но си направих изводите- уважавай този срещу тебе, ако искаш тебе да те уважават. Аз никога не съм делял в моя живот кой ще е от Левски, от ЦСКА, от Славия, от Ботев (Пловдив), от Локомотив (Пловдив). И в Реал (Мадрид) имам големи приятели, защото са го заслужили. Когато дойдох в националния отбор, един от първите, които ми подаде ръка, е Наско Сираков. И сме деляли една стая. След това дойдоха по-младите“.

„Затова в книгата съм написал всичко. Не съм спестил нито хубавите, нито критичните неща. Ако се променим сега на 53 години, значи нищо не сме постигнали. А аз няма да се променя. Когато трябва да сложа една маска, за да се предпазя, аз я слагам, без да се притеснявам.

„Този продукт е направен и за младото поколение. Да я прочетат, да вникнат, и да видят, че този път, който съм извървял, е с много труд, с много лишения. Тази Златна топка не е моя, а на цяла България. На моето семейство, на моите родители, на всеки един“, разказа Стоичков.

„Ние мачовете ги печелехме от понеделник до петък, а не в събота или неделя. Защото в събота и неделя 90 минути много бързо минават. Когато не си готов, когато не си изпълнил задачите….защото колективното винаги побеждава едноличното.

Стоичков беше попитан и какво е било най-трудно за него в тези две години, когато е работил върху книгата си.

„Най-трудното ми беше да напиша тези редове за голямото предателство, но трябваше да го нваправя. Подзнавате ме, никога няма да си купувам приятерлснтво. Най-лошото е да те предадат. Прощавал съм много пъти, но сега нямаше как. Хубавите моменти винаги са хубави, защото са със семейство, с приятели. Естествено, че първата ми шампионска европейска купа с Барселона. 1994 година- за четвърти път в историята на световния футбол се наредих до имена като Герд Мюлер със „Златна обувка“, „Златна топка“- в една и съща година. Аз не живея в спомени и в миналото. Мисля утре как ще се прибера, тъй като ми предстоят много нови задачи“.

Бившият испански футболен съдия Урисар Аспирарте беше специален гост на представянето на книгата Христо Стоичков – Историята, като лично легендата Стоичков е поканил рефера, с който влязоха в световния новинарски обмен през 1990-а година. Тогава Стоичков настъпи Аспирарте и получи червен картон, което му донесе и 6-месечно наказание, макар и в последствие намалено.

„Извинете, че не знам български, но не очаквах, че ще бъде толкова официално. Съдиите трябва да имат своите стойности на терена и да имат своят принос към обществото. Мисля, че аз бях 10 години международен съдия, както и вицепрезидент на испанската футболно-съдийска колегия, бяха първите думи на испанеца.

„Инцидентът със Стоичков така се раздуха, че след случая дори мои роднини от Венецуела, ми се обадиха да ме питат за здравето. Моите впечатления за Стоичков тогава не бяха от най-добрите, така да се каже. Той имаше голям хъс, много спортна злоба и вулканичен характер. Беше пример за футпболбист, на който много трудно можеш да съдийстваш. И връщайки се към онзи 5 декември 1990 година, си спомням едно влизане на Чендо- доста остро в краката на Христо. Но не го ритна, затова не го вдигнах картона на Чендо. И масажиста на Барселона потвърди, че Чендо не го ритна. Йохан Кройф протестира, но му казах, че няма за какво.

И казах на Кройф, внимавай, че нещата отиват към картон. Той излезе с млада защита и искаше да настрои публиката. И му казах, че ще го изгоня. А той вика – мене ли ще изгониш? Виж публиката как е настръхнала?! И тогава дойде Стоичков да защитава своя футболен баща и той също получи червен картон. В този момент ме заобикалят играчите, дойде и делегата на Барселона и ми казваха: „Внимавай, че нещата могат да стигнат до лош край. И тогава Стоичков дойде и ме настъпи. В първия момент не усетих нищо, но после ме заболя доста. И трябваше масажистът да ми окаже помощ, за да продължа“.

„Тогава наказаха Христо за 6 месеца и ме викаха няколко пъти да давам показания. Но след това той се разкая, аз винаги съм го защитавал и затова му намалиха наказанието. След това имах възможност да бъда с него в няколко ТВ-предавания и трябва да ви кажа, че имате една великолепна личност извън терена. И имах възможност да опозная Христо, че е един добър и отзивчив човек“, разказа бившияг футболен рефер.

Аспирарте не пропусна да подари и сувенир на Стоичков. По случай 100 години от създаването на баската футболна съдийска колегия, българският номер 8 получи възпоменателни жълт и червен картон, а Аспирарте каза: „да му пожелаем да вади само жълти картони“.

Снимки: sportal.bg

Подобни статии

Top