Художничката Анна Мутавска ни кани в пъстрия си свят с изложба в галерия "Ромфея" - DC news

Художничката Анна Мутавска ни кани в пъстрия си свят с изложба в галерия „Ромфея“

Експозицията е озаглавена „Тя“

Изложба живопис ще бъде открита тази вечер в пловдивската галерия „Ромфея“.  Свои творби ще представи художничката Анна Мутавска. Експозицията е озаглавена „Тя“ и ще бъде една различна коктейл-изложба, пише самата авторка в профила си във Фейсбук. Днес Анна Мутавска празнува и своя рожден ден, като на изложбата тя ще почерпи близки, приятели и всички почитатели на изящното изкуство.

Експозицията ще бъде открита тази вечер от 18:30 ч. от художничката Вихра Григорова и ще продължи до 15.06.2023 г.

Ето как тя вижда платната на Анна Мутавска:

„Когато попаднете в пъстрия свят на Анна Мутавска най-напред чувствате известна обърканост от многообразието та тематични, жанрови, стилови, колоритни и дори чисто технологични търсения. Така че на зрителя ще му се наложи да открива и класифицира сам това пътешествие. Ориентир ще ви е най-вече фактът, че става дума за млад човек, отворил сравнително наскоро тежките порти на живописното царство. Но пък младостта е точно времето за лутане, търсене, натрупване на впечатления и обич. Времето когато всичко е крайно любопитно и вълнуващо. Утвърдените автори добре познават от младите си години това състояние и тайничко си припомнят с носталгия моментите, в които всяко ново откритие, всяка мазка на четката носят елемент на изненада и откривателство. После идва рутината и относителното спокойствие да се движиш по отъпкан  от самия теб път, за добро или за зло с предизвестен край. Рутината има две лица – тя дава и отнема едновременно.

Тези нейни невинни пориви ще ви отведат до морето в изчистени и прецизни пейзажи с обобщено небе и спокойни до огледалност води, където ви чакат лодките. Те са буквално портретувани, всяка с ярката си индивидуалност, а красивите им отражения се преплитат със слънчевите. Едното символно послание на лодката е път, а другото е пристан, надежда, мъничък остров в световния океан.

Има и много пейзажи, в някои от тях също присъства водата – от много реалистични до напълно условни. В първите колоритът съответства на действителността понякога буквално. Не се успокоявайте веднага, защото още в следващата картина ще бъдете положени на границата между реалността и фантазията. Появяват се митични създания, видения – плод на въображението, които съжителстват някак естествено с чисто декоративни елементи и символични персонажи. 

Има и чисто условни композиции, комбинации на произволни групи обекти в общ абстрактен обект. Елементи, в които ще доловите лицау котки, части от портретни изображения, неразпознаваеми форми, привидно несъчетаеми до несъвместимост елементи в една композиция. Именно по този механизъм се формират сънищата и и подсъзнателно ги възприемаме като нещо познато, макар и понякога малко плашещо.

В живописните си откровения Анна съвсем по женски ( в най-добрия смисъл!) отдава нужното внимание и на цветята, събрани в плътни, пищни каскади. В някои от тези картини авторката подхожда към формообразуването и цветовото решение като към десен на класическа коприна.

Колоритът в творбите често очевидно следва идеята и сюжета. Ще се насладите на безброй вариации на ярки и контрастни тоналности, които мирно съжителстват с изискан плътен земен и/или  неутрален избор на цветова гама.
Цялото това разнообразие и експериментаторски дух, съчетано със своеобразен наив и много ярък темперамент може да изглежда необичаен избор за дебют, тъй като твърде честно показват колебания, лутания и внезапни находки, а повечето художници предпазливо избягват този подход. Явно защото дълбоко в себе си художниците сме деца, които неистово жадуват бързо да пораснат. Анна Мутавска по-скоро интуитивно показва откровено себе си в тази изложба като „Homo ludens“ – играещият човек, което като че ли е най-верният подход, защото само играещият създава. Животът и изкуството са игра. Художникът е вечно дете, а играта продължава.“

От септември Анна Мутавска започва да учи в Испанската академия по изкуствата, а в средата на ноември ще участва със свои платна в изложба в Ню Йорк.

Малцина знаят, че Почетно жури на Фестивала на Глобалния алианс за мир в Канада през 2022г., определя картината ѝ ,,БЪДЕЩЕТО“ (пресъздаваща конфликта между Русия и Украйна), като съвременната ,,ГЕРНИКА“ – най-значимата картина на знаменития Пабло Пикасо.

Подобни статии

Top