Художници от чужбина ще творят в Пловдив

Започват първите творчески резиденции

по програма ADATA AiR, организирана от фондация “Пловдив 2019” в партньорство с Гьоте-институт България и Полски институт в София. В края на миналата година фондацията отправи покана към артисти да се присъединят към проекта, като поработят известно време в Пловдив и създадат произведения специално за публичните пространства по бреговете на реката, остров Адата или други градски пространства, които са част от програмата за европейската титла.

Въпреки кратките срокове, тази възможност за творчески престой в Пловдив имаше изключително силен положителен отзвук и общо 320 артисти от цял свят изпратиха в рамките на един месец своите портфолия и първоначални идеи във фондацията. След селекция от жури общо 37 артисти от Германия, Полша, Румъния, България, Холандия, Чехия, Словакия, Испания, Португалия и др. бяха избрани да дойдат и да работят в Пловдив през следващите пролетно-летни месеци.

Всеки артист или творчески колектив ще остане в града в различен период

– от две седмици до два месеца. За това време те ще разработват проекти за инсталации, скулптури, пърформанси и всякакъв род намеси в публично пространство, с които през 2019 г. да превърнат поречието и други забравени градски зони в голяма галерия на открито.

Програма ADATA AiR е един от основните акценти в програмата на Пловдив за 2019 г. Работата и участието на резидентите в нея ще създаде допълнителни възможности за пратньорства и взаимодействия на местно ниво, както и значително ще разнообрази културния климат в града, което е една от основните цели на инициативата.

Планирано е новото пространствo на фондацията в Тютюневия град – SKLAD – да бъде и основно място за срещи с международните гости със споделени ателиета в сградата и публични презентации на работата им.

22 творчески екипа ще участват в програмата

Журито, което избра първите резиденти сред големия брой кандидати, включва директорите на Гьоте-институт България –  Енцио Вецел, на Полски институт в София – Ярослав Годун, артистичният директор на “Пловдив 2019” – Светлана Куюмджиева и независимите експерти арх. Валери Гюров, изкуствоведът Вера Млечевска и кураторът и критик Йово Панчев.

След обявяването на резултатите от първата селекция ще бъде отворена и втора международна покана за творчески престой в Пловдив през втората половина на 2018 г.

Сред художниците, които са поканени да участват, са артисти от Полша, Словакия, Франция, Италия, Румъния, Босна и Херцеговина, Германия, Холандия, Япония, Чехия,  Финландия, Испания, Великобритания, Белгия и др. 22 творчески екипа ще пристигнат под тепетата, за да участват в програмата.

Подобни статии

Top