Хванаха зрелостник с мобилен телефон по време на матурата по БЕЛ в Пловдив - DC news

Хванаха зрелостник с мобилен телефон по време на матурата по БЕЛ в Пловдив

Между разсъждения върху елегията на Димчо Дебелянов „Аз искам да те помня все така“ и есе със заглавие „Тежестта на думите“ избираха зрелостниците

Зрелостник от пловдивско училище е хванат с мобилен телефон на матурата, съобщиха от пресцентъра на МОН. От РУО-Пловдив потвърдиха информацията. Момчето е от ПГ по транспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“ в Пловдив. Той е държал матура в Математическата гимназия. Работата му е била анулирана и зрелостникът ще трябва да се яви на поправителен на следващата сесиа на матурата наесен.

Общо пет сигнала за нарушения са постъпили в просветното министрество досега, уточняват оттам. В Самоков е анулирана изпитна работа, защото не е използван черен химикал. Във Варна, Сандански и Кърджали са хванати зрелостници с мобилни телефони.

„Споменът – скръб и утеха“. Върху тази тема в елегията „Аз искам да те помня все така“ на Димчо Дебелянов разсъждаваха зрелостниците, които избраха да пишат интерпретативно съчинение на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература, съобщиха от пресцентъра на МОН. Втората възможност беше есе със заглавие „Тежестта на думите“.

Младежите имаха 120 минути, за да създадат текст с обем до четири страници.

46 661 младежи подадоха заявления за явяване на днешния изпит. До него бяха допуснати 44 206 зрелостници. Останалите не са завършили успешно XII клас. На матурата се явиха 43 028 души, което е 97% от допуснатите.

В Пловдив на матурата се явиха 3848 зрелостници. От общо 4128 подали заявления, 98 не се явиха днес, а 182-ма абитуриенти не са били допуснати до матура.

Един карантиниран зрелостник се е включил в изпита в Габрово при спазване на всички санитарно-хигиенни препоръки на Министерството на здравеопазването.

Днес се проведе матура в 736 училища. Навсякъде бяха осигурени квестори и видеонаблюдение. Резултатите ще бъдат обявени до 8 юни т.г.

Подобни статии

Top