„Хвърчаща класна стая“ предлага архитектурни работилници за деца

В нея децата създават триизмерни структури в реални размери от дърво, текстил, хартия

В подножието на най-високото пловдивско тепе – Младежкия хълм, се издига Град на децата. Първата копка беше на 1 юни, когато само в рамките на няколко часа и с енергията и креативността на стотици деца изникнаха и първите постройки – банка, болница, библиотека.

Децата сами измисляха какво да построят и как да организират града си, а за това им помагаше екипът на Детската архитектурна работилница. Използваха се само рециклирани строителни и индустриални материали.

През юни и юли строителните дейности продължиха и градът се разрасна, а децата се учиха не само как да използват чук или винтоверт, но и се запознаха и основните принципи на архитектурата и бяха провокирани да мислят за града и как той може да бъде по-хубаво място.

С настъпването на есента идва и края на Града на децата – но само на неговата постоянна локация на Младежкия хълм. Той ще продължи живота си като „Хвърчаща класна стая“, която ще бъде представена  на Младежкия хълм. В нея децата създават триизмерни структури в реални размери от дърво, текстил, хартия и др.

Мост, палатка, купол и арка са само част от елементите, които малките строители изграждат, за да  упражнят знанията си по математика, физика, история, география и изкуство.

Работилницте са деца между 6 и 12 години и участието е безплатно.

След представянето на 28 септември „Хвърчащата класна стая“ ще потегли на път из Пловдив и региона и ще предлага архитектурни работилници и игри за деца.

„Хвърчащата класна стая“ е пътуващ проект на сдружение „Детска архитектурна работилница“, разработен от архитекти и дизайнери за обучение на деца по системата Built Environment Education. През 2019 г. и 2020 г. интерактивната стая гостува на различни места в област Пловдив с подкрепата на Гьоте-институт България.

 „Град на децата“ и „Хвърчащата класна стая“ са част от проекта „Изграждаме заедно“, основан на концепцията на Мартин Калтвасер и Майк Ронц (Германия) и реализиран от Гьоте-институт България, Детска архитектурна работилница (България), Открити пространства (България), Ателие 3 (България) и местни партньори. С подкрепата на Wilo Foundation.​

 

Top