„Хвърлена ръкавица“ за Нощта на музеите в Асеновград

За поредна година този септември трите музейни сгради ще отворят врати за посещение по случай Нощта на музеите.

Исторически музей-Асеновград, Старинно училище „Св. Георги“ и Етнографска къща ще посрещат своите посетители с вход свободен от 17:00 до 00:00 ч.

В сградата на Исторически музей ще бъде представена изложбата „Синове на Родопа“, а в Етнографската къща – изложбата „Хвърлена ръкавица“.

Посетителите ще научат  много интересни факти за това какво значение са имали, а може би и все още имат ръкавиците, шапките, кърпичките; как те са били маркер на определено положение в обществената йерархия и как чрез тях хората са изпращали до околните определен тип послания.

Ще бъдат изложени множество непоказвани експонати от фонда на музея – мъжки и дамски аксесоари от края на XIX и началото на XX в. – шапки, ръкавици, чадъри, кърпички, часовници.

Посетителите също ще имат възможността да разгледат и постоянните експозиции на трите сгради. А за доброто настроение на всички в празничната вечер ще се погрижат децата от Музейната музикална школа с ръководител Веси Пашалиева и концертът „Джаз с приятели“ в двора на Старинно училище „Св. Георги“ .

Подобни статии

Top