И БСП с позиция за пробива при Водната палата: Екипът на пореден кмет експериментира с това кръстовище - DC news

И БСП с позиция за пробива при Водната палата: Екипът на пореден кмет експериментира с това кръстовище

От левицата се обявяват против работата на инженеринг

В синхрон с интересите на пловдивчани и вслушвайки се в мнението на експертите, изразяваме категорична позиция ПРОТИВ предизвикания от градоначалника Здравко Димитров и неговия екип хаос по пътищата на града и настояваме за по-разумно управление!

За пореден път екип на пореден кмет на община Пловдив експериментира с кръстовището при Водната палата на бул. „Марица-юг“. А, между впрочем, то все още е в гаранция, която на секундата изчезва със започване на строителството на пробива. Широко разпространената практика на ГЕРБ – работа на инженеринг, е скъпо мероприятие, водещо до задънена улица, ремонт на ремонта и транспортен проблем, въпреки наскоро положения нов асфалт! Съсловните организации: Съюза на архитектите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Университета по архитектура, строителство и геодезия, отдавна са заклеймили тази порочна практика, при която възложителят не получава най-доброто и издържано техническо решение, което заслужава град като Пловдив.  Инженерингът като явление в българската политика води до безконтролно изсмукване на финансовия капитал на общината в полза на тесен кръг фирми, без никаква реална полза от последващо експлоатиране на трасетo. Защо ГЕРБ имат нужда строителят да им е посредник между общината (държавата) и проектанта? Не беше ли за тях ПОСРЕДНИК мръсна дума, синоним на далавера?

Считаме, че е необходимо да се премахне процедурата „инженеринг“ при възлагането на важни за града инфраструктурни обекти. Общината следва да възложи и одобри проект, който да  премине обществено обсъждане и едва след това да се възложи строителство. Подлезът на бул. „Марица-юг“, или т.нар. пробив под Водната палата, се решава на парче. Необходимо е преди това реконструиране на бул. „Марица-север“ и цялостна визия как да се реорганизира движението, включвайки всички съществуващи и бъдещи мостове по реката със съответните развръзки, включително обещания, но нереализиран от ГЕРБ мост на бул. „Копривщица“.

Като конструктивна опозиция настояваме в спешен порядък да се изготви програма със срокове и съответно финансиране по отношение на:

1.      Премахване на стеснението на ул. “Даме Груев“;

2.      Изготвяне на компютърна симулация на възлите – Водна палата – северен бряг на Марица с прилежащите мостове, за което Община Пловдив разполага с необходимия софтуер и може да го използва;

3.      Проектиране на мост „Голямо Конарско шосе“ – бул. „Копривщица“;

4.      Премахване на тежкотоварното ЖП движение по бул. „Копривщица“ и осигуряване на трамваен транспорт;

5.      Провеждане на отчуждителни процедури по ул. „Гладстон“ и бул. „Пещерско шосе“.

6.      Разширение на бул. „Пещерско шосе“;

7.      Разширение на бул. „Васил Априлов“;

8.      Разширение на „Коматевско шосе“;

9.       Разширение на ул. „Гладстон“.

Всички тези строителни мероприятия следва да бъдат проведени в условия, максимално щадящи комфорта на обитаване на пловдивчани, запазвайки възможно най-облекчен начин на придвижване на граждани и автомобили по време на строителствата.

Всеки един проект следва да се разглежда в контекста на общата транспортна схема, като се планира реалистично резултатът от него. Към настоящия момент движението е регулирано така, че при отпушването на трафика на едно място, той се насочва към друго, където отново се получават задръствания.

Считаме, че необмисленото и некоординирано изпълнение на важните инфраструктурни обекти в града е една от основните причини, заедно с трагично работещите светофарни уредби в режим „червена вълна“, за постоянните задръствания, за недоволство от страна на пловдивчани и за трудното придвижване из целия град!

Пловдив заслужава по-добра инфраструктура и разумно управление!

Подобни статии

Top