И делото срещу д-р Георги Кръстев за фиктивните болнични не тръгна (ВИДЕО) - DC news

И делото срещу д-р Георги Кръстев за фиктивните болнични не тръгна (ВИДЕО)

Пловдивският ортопед и местен бизнесмен са обвинени, че източили близо 43 000 лв. от НОИ с фиктивни болнични листове

Пловдивският районен съд отложи делото срещу известния пловдивски лекар ортопед д-р Георги Кръстев, който бе обвинен в съставяне на 53 фалшиви болнични листове на 10 работници. Подсъдим по делото е и пловдиският бизнесмен Стефан Грозев, собственикна фирмата „ДЖИ ЕФ ТИ – България“ ЕООД, който пък бе обвинен, че с фиктивни болнични е източил 42 994,01 лв. от фонд Държавно обществено осигуряване /ДОО/, собственост на Националния осигурителен институт /НОИ/, като причинената имотна вреда е в големи размери.

Делото трябваше да стартира днес с разпоредително заседание, но това не се случи, тъй като се оказа, че д-р Кръстев е получил обвинителния акт срещу него и съобщението за насрочване на делото само преди два дни – на 18 април. Адвокакът му пък получил документите на 15 април, а срокът за това е поне 7 дни преди заседанието на съда. Заради това двамата не са успели да се запознаят с обвинителния акт и да се подготвят за делото, а това нарушавало защитата на лекаря.

Същото твърдеше и другият подсъдим – Стефан Грозев. Според председателката на съдебния състав съдия Атанаска Анастасова, той се е разписал, че е получил обвинителния акт още през март в Затвора Пловдив, където прекара дълго време, тъй като в началото на делото не бе открит от разследващите.

Излизайки от залата д-р Кръстев заяви, че е убеден в невинността си.

„На този ден, преди 40 години, беше третият ден на Великден и това беше първият ми работен ден.  Никога не съм допускал , че 40 години по-късно, във Велика сряда, ще статирам проект за доказване на невинност. В този срок от 40 години съм направил всичко, което е било по силите ми за добруване и съм убеден, че с моя екип ще докажем тази невинност – ако не в пределите на  Пловдив, в пределите на Европейския съюз“, категоричен беше той.

Ето какво каза на излизане от залата и бизнесменът Стефан Грозев:

В съдебната зала стана ясно, че четиримата юридически представители на НОИ, които днес също не присъстваха, искат осигурителният институт да бъде конституиран като граждански ищец, за да му бъдат възстановени щетите от фиктивните болнични листове. Исканото обезщетение от НОИ е в размер на 36 243,72 лв. От института настояват и при доказване на вината на подсъдимите да им бъдат изплатени разноските по делото.

В крайна сметка заседанието бе отсрочено за 25 май от 14.30 ч., за да могат страните да се подготвят.

Подобни статии

Top