И мъжете страдат от следродилна депресия

И мъжете страдат от следродилна депресия

Как и защо се случва?

Когато синът на Денис бил на половин годинка, жена му за първи път отишла по работа, оставяйки мъжете сами. Връщайки се, тя открила мъжа си на пода в кухнята, хванал главата си с ръце, а бебето спокойно играело до него. Той признал на жена си, че се чувствал така, сякаш стените се свиват около него и усетил пристъп на паническа атака. След това лекарите установили, че има следродова депресия, считана преди за типично женска диагноза.

Според изследване, публикувано в американско списание

за мъжкото здраве, 13,3% от бъдещите и младите бащи страдат от депресивни симптоми. Някои от тях са характерни и за жените – умора, липса на мотивация, чувство на обреченост, а други се оказали типично мъжки. Като например агресивното поведение, желанието да работят повече, повишено ниво на конфликтност и импулсивност при вземане на рискови решения.

Експертите казват, че рисковите фактори

за поява на следродилна депресия включват травмираща бременност, трудно раждане, стрес, наследственост, тежко детство. Най-често сработва комбинация от няколко фактора – физически и емоционални. При жените роля играят и хормоните, а недостатъчният сън влия и на двамата партньори. Важни са също страхът а живота на малкия човек, финансовите трудности, усещането, че няма повече да можеш да водиш стария начин на живот.

В много случаи двамата партньори изпитват подобни чувства –

страх, че няма да може правилно да отгледат бебето или че няма да могат да се разберат с него. И ако младата майка страда от следродилна депресия, бащата също може да получи такива симптоми.

Източник и снимка:  cosmo.ru

Подобни статии

Top