И „Медицински надзор“ ще проверява защо е отказано лечение на пловдивчанка в пет болници

Проверка извършва и областният управител Дани Каназирева

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ започна проверка защо пет здравни заведения в Пловдив са отказали да лекуват 49-годишната Софка Шишманова, която е била разкарвана из здравните заведения, въпреки че е била в тежко състояние и със съмнение за коронавирус. Това съобщи тази вечер БНТ.

В същото време проверка на РЗИ-Пловдив потвърди, че на жената два пъти й е била отказвана хоспитализация. След 18-часово транспортиране от една болница до друга, тя е починала в шестото здравно заведение, в което близките й са потърсили помощ.

Окръжната прокуратура в града също се самосезира и разпореди пълно разследване на случая.

Защо 49-годишната жена е разкарвана от болница на болница в тежко състояние без да й бъде оказана нужната медицинска помощ, проверява и областният управител Дани Каназирева. Тя също е изискала от всички здравни заведения, които са отказали прием на жената, да дадат обяснение.

Дъщерята на жената вече е наела адвокат

Че болниците няма да съдействат напълно на проверяващите и е възможно резултатите да бъдат манипулирани – това подозрение изрази днес дъщерята на починалата жена. Мирела Бочукова вече е наела адвокат и ще търси правата си по съдебен ред.

„Би трябвало да я приемат още в първата болница. Трябваше, за да не се стига дотук. Просто независимо с колко заболявания е тя, можеше да й се помогне“, смята дъщерята.

Проверката на Регионалната здравна агенция в Пловдив по сигнал на БНТ потвърди, че на Софка Шишманова два пъти е отказана хоспитализация в Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Свети Георги“. Причината – липса на свободни легла. В Транспортна болница и болница „Каспела“ пък са я пренасочили, защото в този момент не са можели да й осигурят интензивни грижи.

„Това се случва така, защото с решение на областния оперативен щаб в Пловдив всички лечебни заведения, които нямат легла за интензивно лечение на COVID-19, изпращат анестезиологични екипи в клиниката по инфекции на УМБАЛ „Свети Георги“, за да подпомагат дейността им и отново я връщат и тя отново не е приета„, каза д-р Мария Георгиева от РЗИ-Пловдив.

Проверката на РЗИ обаче е констатирала нарушения на Закона за здравето и затова са сезирали Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

„Сезирахме ги, защото в крайна сметка е могло още в началото да бъде приета, защото тя е с водещо неврологично заболяване и тъй като няма потвърден ковид тест в някое от другите отделения на лечебните заведения, за да може да се поеме лечението на основното заболяване“, обясни д-р Георгиева.

 

Подобни статии

Top