И Медицинският съвет започна работа

Екипът от доказани специалисти трябва да подготви препоръки за лечение на коронавирус

Медицинският съвет към Министерския съвет започна работа. Негов председател ще е проф. д-р Коста Костов, а в състава му влизат 16 експерти, представители на основните медицински специалности, които имат отношение към диагностиката и лечението на COVID-19 и неговите органни усложнения. Целта на новосъздадения орган е консултиране на държавните институции и информиране на обществеността във връзка с пандемията, причинена от COVID-19. Медицинският съвет ще изпълнява функции, свързани с изготвяне на алгоритми за поведение при пациенти с коронавирус.

„Нашата цел е да подготвим препоръки за лечение на COVID-19, ще помагаме на Министерския съвет да взима най-правилните решения“, заяви проф. Костов по време на брифинг в Министерския съвет.

По думите му е събрал „отбор от известни специалисти“, натоварен с тежката задача да се изправи срещу опасността и да търси най-добрите решения. „Влизаме като лекари и ще излезем като лекари, целта е да направим каквото е по силите, за да се отскубнем с най-малка загуба“, подчерта още той. :Днес няма аз, ти и те, днес сме ние. Тази епидемия ни дава да открием това, което сме изгубили – нашата човешка общност.”

Медицинският съвет ще работи и за засилване на информираността на обществото по отношение на важните медицински дейности, водещи до ограничаване и справяне със заболяването. По време на брифинга експертите изтъкнаха, че ще фокусират усилията си върху алгоритми на диагностика, които да определят най-добрите и ефективни практики. А психиатри и психолози ще разработят механизъм как пациентите могат да си помогнат сами, както и всички специалисти, работещи на преден план.

Подобни статии

Top