И от България ще видим слънчевото затъмнение с огнен пръстен

Луната затъмнява частично Слънцето и чертае пръстен от звезден огън по краищата му

Един от най-зрелищните небесни спектакли ще се състои в неделя – на 21 юни. Тогава Луната частично ще затъмни погледа ни към Слънцето, очертавайки пръстен от звезден огън по краищата му. Явлението се нарича пръстеновидно слънчево затъмнение. То се случва тогава, когато Луната е най-отдалечена от Земята по своята орбита и следователно изглежда по-малка от наша гледна точка в небето спрямо диска на Слънцето.

От България то ще може да се наблюдава само частично. Тоест, Луната ще покрие само 5% от слънчевия диск, обяснява д-р Владимир Божилов, преподавател в катедра „Астрономия“ в СУ „Климент Охридски“.  Такова явление се регистрира всяка година, дори по няколко пъти.  В никакъв случай обаче не бива Слънцето да се гледа с незащитени очи, а само със специални очила и предпазни средства,  предупреди ученият.

У нас явлението ще започне към 8,35 ч. и ще продължи няколко минути в пълната му част. Иначе, процесът продължава около час.

Тази година ще има 6 подобни събития, едно от които е пълно слънчево затъмнение. За съжаление то няма да се вижда от България. Затова пък, в края на юни ни очаква ново зрелище – метеорен поток и тук ще можем да видим истински „падащи звезди“, съобщи д-р. Владимир Божилов.

Източник: Радио Пловдив

Подобни статии

Top