И тази година Кръстова гора посрещна вярващите в изцеление - DC news

И тази година Кръстова гора посрещна вярващите в изцеление

Църквата отбелязва Кръстовден

И тази година вярващи се събраха, за да прекарат нощта край манастира „Света Троица“ в Кръстова гора. Много от тях споделиха лични истории за чудеса, случили се след посещение на святото място. Някои от присъстващите не спаха, за да усетят енергията на мястото. Вярва се, че в нощта срещу 14 септември тя е най-силна. В комплекса „Кръстова гора“ се пази и частица от Светия кръст.

Сред вярващите е и Мария Великова, чула диагнозата рак. Твърди, че благодарение на лечебното място се е излекувала.

Всяка година идвам, за да черпя енергии. Тук ми е много добре и съм жива и здрава вече 16 години„, обясни тя. „През 2003 г. за първи път дойдох тук, когато ми се появи диагнозата. Точно на 13 септември реших да се кача, за да запаля свещ. Времето беше лошо – имаше мъгла и валеше. Когато службата започна, чувахме само пеенето, нищо не се виждаше. В един момент някаква сила освети цялата църква и всичко грейна. Както имаше мъгла, луната се появи„, разказа още Великова.

Вярвам в чудеса и се надявам. Вече седем години сме тук и сме по-добре, откакто идваме„, обясни близък на болни деца.

Богомолците се стичат към манастира „Св. Троица“, за да се помолят за изцеление. В неделя вечерта пловдивският митрополит Николай отслужи тържествена Света литургия, продължила до 2 часа след полунощ. „Днес е голям християнски празник. Благодатта на това място се дължи на парче от Христовия кръст, което е заровено в тази местност„, каза отец Серафим. Той уточни, че заради засиления поток от поклонници ще се построи манастирска сграда за пренощуване. Тя ще е с капацитет от 50 места, който да поеме най-тежко болните. Отпуснати са средства, с които да се направи и пътят.

Източник и кадът: nova.bg

Подобни статии

Top