И в Карлово вече може да се дари кръв за кръвна плазма

Кръвната плазма обаче се извлича в пловдивския Районен център по трасфузионна хематология

И в Карлово вече ще може да се дари кръв за кръвна плазма. Това стана ясно по време на редовното заседание на Временната комисия за координация и подпомагане дейността на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ и Медицински център 1 – Карлово, което се проведе днес в подбалканския град.

По време на заседанието управителят на Медицински център 1 – д-р Атанас Юнаков съобщи, че всеки четвъртък от 9:30 до 13:30 ч. в Медицинския център, в Хемотрансфузионния кабинет /№ 9/ на първия етаж, всеки излекуван от COVID-19, може да дари кръв за извличане на кръвна плазма. Изискването е доброволецът да представи положителен COVID тест. Кръвната плазма се извлича в пловдивския Районен център по трасфузионна хематология.

„До края на настоящата седмица в карловската болница ще има общо 9 мобилни кислородни концентратора за кислородотерапия“, каза кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов и определи като много добри досегашните резултати от дарителската кампания за лечебното заведение.

Д-р Кабаиванов допълни, че за нуждите на болницата ще бъдат дарени още една пералня и една сушилня, защитни облекла от висок клас, предпазни средства, 240 комплекта чаршафи и олекотени завивки.

Припомняме, че на болницата вече бяха дарени една пералня, няколко кислородни апарата и предпазни средства.

Подобни статии

Top