Игри и забавления зарадваха малчуганите в парк „Рибница” в район „Северен”

Много весело настроение и куп изненади за малки и големи в „Северен“

Вторият ден от Петото издание на Панаира на кулинарното изкуство  „Етно кухня на колела за деца“ и Фестивал за децата и семейството „Синьо лято“ поднесе много весело настроение и куп изненади за малки и големи. В истинско приключение в света на изкуството се потопиха малчуганите, които се насладиха на различни спектакли в парк „Рибница” в район „Северен”.

Програмата започна с театралнатa постановкa „Малкото зъбче“ на режисьора и автор на музиката на спектакъла Петя Недева. Забавната история разказа за малкото зъбче, което много обича бонбони, но никак  не обича да се мие. От спектакъла малчуганите разбраха колко е важно да се грижат за зъбките си, за да бъдат здрави.

В  „Етно сцена на колела” прекрасен танцов спектакъл изнесоха деца и младежи от различните възрастови групи на ФТА „Дилянка” с художествен ръководител Мария Кьосева.Те показаха многообразието на българските народни танци от различни етнографски области на страната.

Детската аудитория се наслади още на чудесните изпълнения на най-малките момичета и момчета от танцовия състав „Асдхигнер“ („Звездичка“) към Арменския благотворителен съюз „Парекордзаган“. Близначките Ана и Никол от втора група от ДГ „Весела” изпълниха „Песен на джуджетата” на турски език. А младите таланти от Балетен танцов център „Грация“  представиха  втора част от спектакъла „Етно сцена на колела“ с традиционни руски, азербайджански, грузински и арменски танци.

Децата, които обичат да рисуват, имаха възможността да се включат в пленера на открито „Толерантност и признателност”, който бе воден от преподаватели и ученици от НХГ „Цанко Лавренов”.Талантливите гимназисти, под ръководството на преподавателите-Кристина Кутлова и Полина Тодорова, рисуваха и показаха на възпитаници на детските градини в район „Северен” как да създадат живописни произведения на изкуството с акрилни бои. Основното мото на инициативата е „От децата за децата”.Други малчугани взеха участие в арт работилницата с традиционни арменски занаяти, където се учиха да рисуват върху дърво и да изработват магнити.

Италианският Маг Серджо Алфонсо отново бе подготвил много фокуси и изненади за децата.

По-големите малчугани заедно със своите бащи взеха участие в състезание по „Стрелба с лък“- традиционна игра за празника Лаг Ба Омер, подготвена от еврейската общност, която се проведе на една от поляните в парк „Рибница”. А най-малките имаха възможността да се включат в открити уроци по танци на Студио „Dance To The Max“.

Любителите на кулинарни специалитети с апетит дегустираха соленки и сладки по домашни рецепти, приготвени от майстор-готвачите от различните общности.

Вторият фестивален ден бе закрит от 12-годишната Анна-Мария Гендова.Тя е ученичка в 5-ти клас в музикалното училище „Добрин Петков” в Пловдив.Младият талант, който свири на кларинет, счита, че музиката е нейното призвание.На сцената на парк „Рибница” тя представи кавъри на песните „Shallow”, „Самодива“ и „България, децата ни върни“.

Проведена бе томбола с награди за децата от публиката, като подаръците бяха часовници, осигурени от италианската общност в Пловдив, парфюми-от турската общност в града под тепетата и тротинетки- от пловдивската компания „Chipolino”.

Кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев и председателят на Фондация „Заедно“ Лалка Златанова връчиха на всички участници сертификати в подкрепа на мира, уважението и толерантността между отделните общности, които живеят в най-стария жив град в Европа-Пловдив.

Подобни статии

Top