Икономическа полиция нахлу в офисите на БФС

Предлолага се, че този път ГДБОП търси доказателства за злоупотреба с пари от ММС за юношеския футбол

Служители на икономическа полиция направиха обиски днес в ранния следобед в офисите на Българския футболен съюз в Националната футболна база „Бояна“ и на улица „Иван Асен II“, съобщи БТА. Все още няма официална информация за целта на акцията, която продължава и в момента.

В средата на миналия месец ГДБОП за първи път претърси офисите на БФС във връзка с разследване на Специализираната прокуратура по член 321, алинея 6 от Наказателния кодекс, която се отнася за „Престъпления против спорта“ и по-конкретно за „корупционни престъпления“, свързани с дейността на съдийската комисия към футболната централа.

В края на октомври от Министерството на младежта и спорта започнаха проверка на БФС за изразходването на държавни финансови средства, които са отпуснати на футболната централа по различни съвместни програми за юношески футбол.

В същото време членът на Изпълкома на БФС и отговорник за детско-юношеския футбол Емил Костадинов и изпълнителният директор на централата Борислав Попов на пресконференция днес опровергаха медийни публикации и репортажи от последните дни за злоупотреби с държавни финансови средства, отпуснати от Министерството на спорта по съвместни програми.

Двамата засегнаха три основни теми – договорите за екипировка на детски турнири, програмата за развитие на юношеския футбол, която включва лагери на отборите от елитните групи, както и въпроса с възстановяването на терените на стадион „Черноморец“ в Бургас, които бяха база за подготовка за Европейското първенство за юноши през 2015 година.

Попов изтъкна, че по първите две теми в БФС винаги са се ръководили от принципа „цена-качество“, а целта е била децата да тренират на хубави терени, да са добре екипирани, добре нахранени и да са настанени във възможно най-добри условия. Той каза също така, че в немалко случаи от БФС са връщали пари от отпуснатите средства от Министерството на спорта.

Попов също така съобщи по третата тема, че от УЕФА са изпратили поздравително писмо, в която хвалят БФС за организацията на Европейския шампионат за юноши през 2015 година и за създадените условия за тренировки на участващите отбори, като допълни, че не е получено нито едно оплакване от тимовете в тази посока.

Попов и Костадинов се притесняват от обвиненията, защото „няма за какво“, а „МВР е в правото си да прави проверки“

Подобни статии

Top