Икономическа полиция проверява училищата в Пловдивско! Източвани ли са пари за обучения?

Изпратен е сигнал срещу шефката на РУО Иванка Киркова до всички държавни институции.

Икономическа полиция  започна проверка по сигнал на договорите за консултантски услуги в училищата в Пловдив и областта. Инспекторите са изискали заверени копия на всички такива договори и счетоводни справки за извършените плащания по тях, както и цялата документация във връзка с това за периода след 2015 година, научи DCNEWS.

Ченгетата са поискали и справки за проведените квалификационни курсове за професионално развитие на педагогическите специалисти с данни за броя на обучените педагози, фирмите или организациите, провели обученията, както и къде точно са се провеждали курсовете. Настояли са да разберат също, какви суми са изплатени на тези фирми, като са поискали съответните документи за това.

От полицията са потърсили информация и за обученията по проект „Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти”, финансиран от Оперативна програма “Наука и Образование за интелигентен растеж”. Този проект започна в края на миналата, 2018 година и от Икономическа полиция са се поинтересували кои са записаните учители, както и коя фирма провежда обученията.

Проверката на Икономическа полиция не е инициирана от прокуратурата, съобщиха за DCNEWS оттам.

И допълниха, че за подобно разследване полицията може да се сезира и от други органи.

От пресцентъра на ОДМВР-Пловдив пък уточниха пред репортер на DCNEWS, че Икономическа полиция наистина е започнала проверка на работата на РУО – Пловдив, но тя все още не е срещу конкретно лице. Към момента се събират данни дали има някаква нерегламентирана дейност, допълниха от ОДМВР.

Междувременно DCNEWS научи от свои източници, че разследването на Икономическа полиция, което първоначално е започнало от училищата в град Пловдив, се е разширило и в областта. Поискани са справки за консултантски услуги, обучения и по започналия в края на миналата година проект и от учебните заведения във всички общини на територията на Областната дирекция на МВР. Привиквани за даване на обяснения са били бивши и настоящи директори, както и бивши и настоящи експерти от РУО.

1 2

Подобни статии

Един коментар

  1. Радев написа:

    ИВАНКА КИРКОВА. ИМА ТАРИФА ЗА ВСЯКО МЯСТО

Top