Илия Динков: Дано Никога повече не затваряме залите - DC news

Илия Динков: Дано Никога повече не затваряме залите

Имаме перфектна организация за провеждането на европейското за жени и на световното за младежи, очаквам и добро представяне на Марица в Шампионската лига, заяви вицепрезидентът на БФВ и президент на „жълто-сините“

Илия Динков е вицепрезидент и член на управителния съвет на Българската федерация по волейбол. Освен това е и шеф на женския шампион Марица. След публикуването на отчета на федерацията Динков даде интервю за официалния сайт на централата за свършената работа и какво очаква през 2021 година.

– Г-н Динков, Българската федерация по волейбол направи своя отчет. Доволен ли сте от свършената работа?

– Много е трудно да се отговори еднозначно на този въпрос. С оглед обстановката и световната пандемия свършихме това, което беше възможно. Но бяхме толкова много ограничени, че няма как да сме напълно доволни. От една страна съм доволен, от друга – не. Можеше да има по-добър старт на работата ни, но не зависи от нас.

– Какво не успяхте да направите от 13 март насам?

– Най-големият проблем са състезанията, които не се изиграха заради коронавируса. Най-тъжно ми е за подрастващите. Децата толкова очакваха финалите, а ние бяхме принудени да ги отменим. Надявам се никога повече да не се случи това.

– С кое от свършеното най-много се гордеете?

– Рано е да се говори за гордост и за хвалби. Съвсем в началото сме на дълъг път сме. Дано след събитията, които предстоят в България през 2021 година, да имаме с какво да се гордеем.

– Ще се справим ли с първенствата, които трябва да организираме? Чака ни европейско за жени, световно за младежи.

– Нямам никакво съмнения, че ще го направим по най-добрия начин. Работим отдавна по тези въпроси. Освен това не са ни първите домакинства. Знаем как се прави. Обезпечили сме материалната база и финансирането. Имаме екип от професионалисти, които познават работата и ще се справят възможно най-добре.

 2021 година явно отново ще е белязана със знака на пандемията. Какви целите сте си поставили?

– Дано да не е. Вярвам, че светът ще се нормализира. Целта е всички национални отбори да се представям по най-добрия начин на първенствата, които участват. И дано никога повече не затваряме зали.

– Какво се промени във федерацията след идването на Любо Ганев?

– Работата е много по-нормална. Има повече диалог. С Любо се работи много лесно. Нещата се решават бързо. И той, и аз, и останалите от управителния съвет трупаме всеки ден опит. Вярвам, че тепърва ще се работи по-лесно и по-позитивно.

– Ганев обяви 2021 година като годината на женския волейбол в България. Вие сте пряко свързан с дамите. Какви са очакванията ви от европейското първенство?

– Първо имаме участия на евролигата и имаме шанс да влезем във Волейболната лига на нациите. Това прави годината още по-отговорна. Комерсиалното състезание може да се окаже не по-малко важно от европейското. Що се отнася за очаквания, този въпрос е към треньорите. Отдавна съм в Марица и федерацията, но никога не съм си позволявал да говоря за ясни цели и задачи. Не се меся в спортно-техническата част. Дано момичетата бъдат живи и здрави. Сигурен съм, че ще се представят добре.

– При трудностите около пандемията може ли да има организационни проблеми?

– Вече направихме една мини репетиция. В Пловдив домакинствахме на турнира от групите на Шампионската лига. Четири отбора играха един срещу друг – всеки имаше по три мача. За съжаление без публика, но това не зависи от нас. Всичко мина прекрасно и получихме много адмирации от останалите участници.

– Вие сте и президент на женския шампион Марица. Тази седмица е много важна за отбора. Какво очаквате?

– Да се представят добре на турнира в Полша. Групите на Шампионската лига са мястото, което Марица заслужава. На първия турнир играхме добре, въпреки че сме нов състав. Очаквам същото, а дори и повече в Лодз през тази седмица.

Подобни статии

Top