Илиан Иванов отново начело на РИК-16, партиите не се разбраха за председател на РИК-17

ЦИК ще решава за зам.-председателите на РИК в Пловдив-град

Юристът Илиан Иванов беше номиниран за председател на Районната избирателна комисия за Пловдив-град. Това стана ясно по време на консултациите, между парламентарно представените политически сили, насрочени и водени от областния управител Ангел Стоев. Предложението е на коалиция ГЕРБ – СДС и срещу него нямаше възражения. Мурад Ферад бе предложен от ДПС за секретар на РИК-16 и кандидатурата също не срещна несъгласие.

По време на консултациите бяха номинирани трима заместник-председатели, но според разпоредбите на ЦИК те трябва да бъдат двама. ИТН предложи за зам.-председател адвокат д-р Ивайло Василев, Демократична България – обединение – Димитър Згуров, а БСП за България – Цеца Бресковска. Представителите и на трите партии не отстъпиха от предложенията си, поради което решението ще бъде взето от ЦИК.

Политическите партии и коалиции не се разбраха за председател на 17-а РИК /Пловдив-област/. ИТН номинира адвокат Кристиан Гьошев, а ГЕРБ-СДС – адв. Дарина Тодорова. И от двете политически сили заявиха, че държат на председателското място.

„Дарина Тодорова е адвокат с 12-годишен опит и предходен 10-годишен стаж в държавната администрация. Била е председател на РИК 17 от 2011 г., с две изключения, в които е била заместник-председател. През периода е била председател и на ОИК Пловдив. Под нейно ръководство, в голямата си част решенията, гласувани в съответните комисии, са приемани с единодушие и не са били обжалвани, а обжалваните такива, никога не са били отменяни от ЦИК или от съответния съд, което не може да се каже за последните избори, в които тя не бе председател и за първи път в историята си ЦИК прогласи нищожността на две решения на РИК – 17″, посочи административният секретар на ГЕРБ-Пловдив област Павел Гуджеров.

Гуджеров подчерта, че Тодорова е професионалист, познаващ и прилагащ из основи изборния процес. Освен това тя се отличава с диалогичност и отлични организаторски умения, поради което и ръководената от нея РИК е една от първите в страната, която приключва с обработването на изборните резултати, независимо, че обхваща район, простиращ се на огромна територия и съдържащ голям брой секционни избирателни комисии.

Тъй като не се стигна до съгласие за председателското място, решението ще бъде взето от ЦИК.

За зам.-председател ДПС предложи Ферад Мурад. Нямаше втора кандидатура, затова ЦИК ще определи другия заместник. БСП за България предложи адв. Ваня Костадинова за секретар. Номинацията не бе оспорена.

Двете комисии ще се състоят от 17 членове, разпределени на квотен принцип. ИТН ще имат петима, ГЕРБ-СДС – 4, БСП за България – 3, ДБ – обединение и ДПС по двама, „Изправи се! Мутри вън!“ – един.

Подобни статии

Top