Илиана Раева покани украинските гимнастички да тренират в България - DC news

Илиана Раева покани украинските гимнастички да тренират в България

БФХГ ще поеме цялата издръжка по време на съвместния лагер, докато ситуацията в Украйна не се нормализира

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева е поканила състезателките от националния отбор на Украйна да тренират в България.

„Разговарям с колежките ни от Украйна и им предложих да дойдат да тренират с нас. Разбира се, уточних, да не мислят за никакви пари, ще ги храним, ще ги подсигурим и просто ще тренираме заедно докато тази лудост приключи. Те са разпръснати по градовете, някои са в убежища и страдат. Благодарят, а засега вярват, че това скоро ще приключи! Бог да вразуми всички, за които войната е средство за постигане на грандомански цели“, написа Раева в социалните мрежи.

Още снощи Международната федерация по гимнастика (ФИГ) изрази опасенията си относно нахлуването на Русия в Украйна и взе решение за редица санкции.

Сред тях са както забраната за ползване на знамената и химните на Русия и Беларус, така и отмяната на всички събития от Световната купа на ФИГ и Чалъндж турнирите, планирани да се проведат в двете държави.

„Като спортен ръководен орган, нашето първо задължение е да защитим всички наши спортисти, включително да ги предпазим от политически натиск. Мислите ни са отправени към членовете на гимнастическата общност в Украйна. Спортът е приятелство и солидарност. Трябва да покажем солидарност с членовете на нашето семейство, които са в отчаяние, и да им предложим ръка за помощ, за да осигурим бъдещето им“, коментира президентът на ФИГ Моринари Ватанабе.

Международната федерация ще поиска от Фондацията за солидарност на ФИГ да отпусне специална помощ за украинските спортисти и други членове на Украинската федерация по гимнастика, засегнати от войната.

Подобни статии

Top