Илиана Йотова: Последното нещо, което трябва да прави в момента България, е избори (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Илиана Йотова: Последното нещо, което трябва да прави в момента България, е избори (СНИМКИ/ВИДЕО)

Вицепрезидентът изрази надежда, че утре правителството ще получи своето доверие

„Последното нещо, което трябва да прави в момента България, е избори. Пред страната ни има важни задачи за решаване, сред които актуализацията на бюджета и законите“. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по повод политическата криза в страната. Вицепрезидентът допълни, че в условията на криза и война отново ще изпаднем на последните места на всички европейски класации.

„Надявам се утре правителството и министрите да получат своето доверие и да го защитят”, посочи още тя.

„И аз, като всеки български гражданин, имам големи очаквани към три неща, които трябва да извърши българският парламент в следващите дни. На първо място чакам всеки момент да се събере комисията по външна политика, за да изработи своята позиция във връзка със съвета, който започва след броени дни в Брюксел, по отношение на това, с каква позиция ще отиде българският министър-председател там„, каза Йотова. Тя поясни, че лично познава само двата документа, а така нареченият съвместен двустранен протокол все още няма как да коментира. „А той е най-важното нещо в тези документи, освен преговорната рамка и френското предложение“, допълни вицепрезидентът.

Йотова добави, че очаква утре да се проведе много сериозна и много съдържателна дискусия – един дебат за това какво ще очаква България за следващите месеци за нашата икономическа и финансова стабилност. „Много се надявам, че няма да станем свидетели на размяна отново на квалификации, обидни думи и изречения. Надявам се българският парламент утре да бъде на висота“, посочи вицепрезидентът.

Най-важна обаче била актуализацията на бюджета. „Така ще знаем доколко и как ще бъде гарантирана финансовата стабилност на страната, както и приемането на така необходимите закони във връзка с Плана за възстановяване и развитие“, подчерта Йотова.

Тя заяви, че е оптимист, че въпреки всичко този бюджет ще мине.

„Аз по-скоро си мисля, че ще има доста нови предложения от различни парламентарни групи. В България определено има усещане за нови избори и, пак казвам, ще бъде голяма грешка да се използва тази дискусия с предизборни цели. Ако не се приеме, разбира се, най-трудно ще бъде за тези групи хора от социалната сфера и ще бъде пълна катастрофа“, каза още  Илиана Йотова.

На журналистически въпрос за казуса със Северна Македония и кое решение е най-правилно да се вземе в  тази ситуация, Йотова заяви, че това може да коментира само, когато познава трите документа. „Иначе всичко останало би било спекулация от моя страна“, коментира тя.

1 2

Подобни статии

Top