Илияна Йотова: Ще бъдем успешни, когато разговорът за бъдещето на България надвие самоцелното противопоставяне

Илияна Йотова бе гост на честването в Калофер на 172-годишнината от рождението на Христо Ботев

„Христо Ботев, героите на българските революции създадоха българската нация и държава, дадоха ни самочувствието на българи. Моят прочит днес, 172 години след рождението на Ботев, е за силата на единението. Дългата и трагична българска история ни даде много уроци, но най-важният е, че успяваме тогава, когато сме заедно, рамо до рамо. Когато разговорът за бъдещето на България надвие омразата и самоцелното противопоставяне. Когато енергията вземе връх над апатията. Когато стремежът към по-добро победи стабилността на примирението“.  С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към множеството хора, събрали се пред паметника на Христо Ботев в Калофер, за да отбележат 172 години от рождението на поета и революционера.

„В деня на Богоявление величавата фигура на Христо Ботев отново ни събира заедно. Този ден вплита в едно кръщението във вярата с раждането на един от героите на българското освобождение, с неговата вяра в свободата и възкресението на българския народ, вяра силна, несломима“, посочи Илияна Йотова.

В приветствието си вицепрезидентът Йотова припомни великите дела в твърде краткия живот на Ботев.

„Само за 28 години Христо Ботев премина през историята на няколко държави, неспокойната му душа успя да предизвика събития, да промени съдби, да заплашва тирани, острото му перо да развенчава“, отбеляза Илияна Йотова. „Преди 172 години в Калофер се ражда големият българин. Огънят на Българското възраждане гори най-силно в китните подбалкански градчета, запален от Паисиевите страници, в трескаво търсене на идентичност и борба за свобода и суверенитет. Оттук се роди българската нация, оттук тръгна и походът към свободата след петвековно иго“, посочи вицепрезидентът.

1 2

Подобни статии

Top