Има ли недостиг на учители в Пловдивско?

ученици и учители

Интервютата за запълване на местата продължават

В Пловдивско интервютата с кандидат-учителите ще продължат и през последната седмица преди началото на учебната година, съобщи БНТ. Директорът на основно училище „Петър Бонев“ в Перущица признава, че това лято трудно е попълнил незаетите учителски места. Младите кадри не искали да работят в отдалечени краища, където и заплатата е по-ниска, затова се наложило да назначава педагози в пенсионна възраст.

„Тенденцията на излизане на учители поради пенсионна възраст продължава и това е причината за недостиг на кадри. За съжаление през тази година в разговор с колеги разбирам, че доста пенсионери кандидатстват като учители и поради недостиг на млади специалисти, те заемат като правоспособни учители местата в училищата„, посочи Бойко Иванов – директор на ОУ „Петър Бонев“-Перущица.

Най-търсени са учителите-лектори

Данните на РУО-Пловдив показват, че в региона най-много се търсят учители за лекторски часове. „Това са предимно в малките населени места, където съответно по-малкия брой ученици предполага по-малък брой паралелки и невъзможността да се назначат учители на пълен щат“, поясни Марияна Механджиева – старши експерт по начално образование – РУО-Пловди.

А за да преборят липсата на кадри, от просветното министерство обмислят хора без педагогическо образование да придобиват право да преподават. Те ще преминават едногодишно обучение и платен стаж.

„Би било възможно специално в инженерните специалности и компютърните науки. Защо не и в социалните дейности“, коментира началникът на РУО Иванка Киркова.

От министерството на образованието са категорични, че всички училища в Пловдивско ще бъдат обезпечени с преподаватели и учебният процес ще започне навсякъде нормално.

Подобни статии

Top