Има ли връзка между високата смъртност от COVID-19 и мръсния въздух?

Учен от германски университет откри връзка между замърсяването на въздуха и броя на смъртните случаи

Количеството отровен азотен диоксид във въздуха може да повлияе на смъртността от коронавирусна инфекция. До този извод е стигнал авторът на изследване, публикувано от научното списание Science of the Total Environment, цитирано от ​​​​​Deutsche Welle.

Авторът на изследването, Ярон Оген от университета „Мартин Лутер“ в германскя град Хале-Витенберг предполага, че в регионите, където се наблюдава значително съдържание на вредни вещества във въздуха, смъртността от усложненията, предизвикани от COVID-19, е по-висока.

За да изясни доколко хипотезата му е вярна, ученият е съпоставил данните от спътниците за замърсеността на въздуха  и въздушните потоци, с информацията за смъртността от COVID-19 в Германия, Испания, Италия и Франция. Изяснило се е, че 78% от смъртните случаи са регистрирани в пет региона – четири в Северна Италия и в района на Мадрид. Тези региони се оказали на първите места по замърсеност на въздуха.

Работата е там, че тези райони са заобиколени от планини и заради това концентрацията на замърсяващи вещества в атмосферата там е доста по-висока, тъй като въздухът циркулира по-трудно, смята ученият.

Изследователят смята, че това е довело до усложнения в здравословното състояние на хората и е повишило тяхната възприемчивост към коронавируса.

За пандемията по света

В момента в света, по данни на Университета „Джонс Хопкинс“, заразените с новия коронавирус (SARS-CoV-2) са около 2,5 милиона. Около 170 хиляди души са починали, а са оздравели около  652 хиляди човека. Извън пределите на Китай, болестта COVID-19, предизвикана от този вирус, се е проявила в 185 страни.

Ваксина срещу заболяването в момента се разработва от много страни по света. Някои от научните колективи вече започнаха да тестват препаратите си с животни, а в САЩ и Великобритания стартираха тестовете и с хора. Въпреки това точни срокове за появата на лекарство срещу COVID-19 засега не могат да бъдат посочени от учените. Счита се, че това може да стане в период от половин година до 2-3 години.

Първият епидемичен взрив от COVID-19 бе установен миналата година през декември в китайския град Ухан.  В началото на март Световната здравна организация призна, че болестта се е разпространила по целия свят и я определи като пандемия.

Източник: ТАСС
Снимка:  REUTERS/Morris Mac Matzen
Превод: DCNEWS

Подобни статии

Top