Има предвидена сума в Бюджет 2022 за издръжката на бежанци от Украйна в Пловдив (ВИДЕО) - DC news

Има предвидена сума в Бюджет 2022 за издръжката на бежанци от Украйна в Пловдив (ВИДЕО)

8 украинки и девет деца са настанени тази нощ в Младежкия център и дом „Майка и бебе“

С пълно единодушие днес общинските съветници гласуваха предложението за настаняване на нуждаещите се от закрила украински граждани в общински структури на територията на Община Пловдив.

Припомняме, че вече е урегулирана подкрепата към лицата бежанци от страна на общините, чрез Наредба за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумението за интеграция на чужденците с предоставено убежище или международна закрила. За да може Община Пловдив да участва в прилагането й е необходимо да се организира готовност за жилищно настаняване на чужденеца и членовете на неговото семейство.

В пловдив бежанци от Украйна в момента вече се настаняват в следните социални общински структури:

– ОП „Младежки център Пловдив“, находящ се на ул. „Ясна поляна“ № 18;

– Дом за стари хора „Св. Василий Велики, находящ се на ул. „Коматевско шосе“ № 28;

– Звено „Майка и бебе“, находящ се на адрес ул. „Стою Шишков“ № 1

– Център за временно настаняване, находящ се на ул. „Мортагон“ № 4

Прието бе средствата за издръжка на бежанците в т. ч. разходите за храна, постелен инвентар и облекло, перилни и хигиенни материали, както и съответната част от общите разходи за електрическа и топлинна енергия, вода, канализация и битови отпадъци, на настанените нуждаещи се украински граждани да се поеме изцяло от бюджета на Община Пловдив.

В бюждета за тази година е предвиден буфер за издръжка на приютените от общината украински граждани, които бягат от войната, посочи зам.-кметът Величко Родопски, в отговор на въпрос на DCNEWS.

„Разчитаме също на хотели да се включат, тъй като нашите места свършват, а жилищата на пловдивчани също са ограничени„, обясни зам.-кметът Георги Титюков. В момента се прозвъняват хотелите колко стаи могат и искат да отделят.

Титюков разказа, че тази нощ също са настанени 3 украинки с четири деца и още една жена с малко бебе в Младежкия център, а в звено „Майка и бебе“ 4 жени с 4 деца и едно малко кученце.

Вижте още във видеото:

Подобни статии

Top