Иманяри изкопали 10-метров тунел в Голямата могила в „Южен“ (СНИМКИ)

До момента в могилата са открити 4 средновековни християнски погребения

Екип от археолози откри 10-метров иманярски тунел при разкопки на Голямата могила от Некропола в пловдивския район „Южен“. Височината и широчината му е около метър. Според експертите най-вероятно тунелът е копан на ръка през 90-те години при големите иманярски набези в региона. Когато бъде свален могилния насип, ще той ще бъде допроучен.

Могилата е част от много голям некропол, известен още като „Гъстите могили“, обясни Любомир Мерджанов, ръководител на екипа от Археологическия музей в Пловдив. Повечето от тях обаче са били разрушени, а последната оцеляла е т.нар. Голямата могила.

До момента там са открити 4 средновековни християнски погребения. Мъртвите са погребани в посока изток-запад. Във връзка с тях има и остатък от една сграда, от която е запазена много малка част, като според учените, е възможно да се касае за някакъв тип малка средновековна църква, тъй като са открити фрагменти от стенописи, допълни археологът.

Не е изключено в такъв тип могили да има иманярски тунели, какъвто ние открихме, обясни Мерджанов. Процедурата в такъв случай е да се установи периода на иманярския изход. Можем само да предполагаме, че става въпрос за 90-те години.

Със свалянето на могилния насип тунелът ще бъде проучен по-подробно. Предполага се, че централното погребение е от римския период. Очаква се да има гробно съоръжение, градено с тухли или гробна яма. Има много възможно да е ограбено, но се надяваме това да не се е случило, допълни още археологът.

По думите му предстои скоро да се влезе в могилата в дълбочина.

Източник: БНТ

Подобни статии

Top