Императорска гробница откриха в могилата Малтепе (СНИМКИ)

Монументална гробница от Римската епоха

с размери 7 на 7 метра и височина 5 метра се намира в най-голямата могила на Балканския полуостров – Малтепе край пловдивското село Маноле, съобщава Агенция Монитор. Само преди дни археологически екип под ръководството на директора на Археологическия музей в Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов разкри покрива на внушителното съоръжение.

Размерите на монументалното гробно съоръжение са установени с извършени електротомографски изследвания. През следващия месец ще се търси входа на гробницата в дълбочина.

„Екипът ни попадна южно от покрива на съоръжение, изградено от мраморни квадри. Единият тежи около 45 кг. В момента проучването е на фаза разкриване на покрива на гробницата, който е на 5 метра от върха на могилата”, каза доц. Кисьов.

Покривът е плосък, изграден от ломени мраморни камъни, споени с хоросан. Ъглите са оформени с правоъгълни тухли, които вероятно носят в дълбочина самата конструкция. Всичко е много предварително и най-вероятно отвътре покривът е във формата на свод, уточняват археолозите.

Тепърва ще се установява дали откритието е отделно гробно съоръжение

или е част от конструкцията на голямата гробница. Предположението на археолозите е, че най-вероятно става въпрос за погребение на виден тракийски владетел, тъй като гробницата е в ареала на Филипопол, или на някой римски благородник, който е управлявал Филипопол и е имал вила в околностите.

1 2

Подобни статии

Top