Инсталация-лабиринт преобразява пространството край река  Марица

Художественият проект за временна инсталация в откритото крайречно пространство

на северния бряг на Марица, ще може да бъде наблюдаван до края на месец октомври, а откриването на инсталацията е от 16:30 ч., с пърформанс и въведение от автора.

Инсталацията, наречена Natura Statica, комбинира материалността на дърво, текстил и околната среда, в която е разположена. Функционира като игриво и визуално привлекателно пространство, в интериора на което посетителите да могат да се изгубят като в лабиринт.

Богатите флорални мотиви върху подбраните различни завеси правят паралел между усещането за дом и формите на природата, като по този начин създават връзка между природното и човешкото.

Полупрозрачността на текстила маркира тънката граница между частно и обществено, вътрешно и външно, голямо и малко пространство.

Автор на художественият обект е румъно-унгарският артист Кунд Копадж, който е в Пловдив като един от артистите, поканени за участие в резидентната програма АДАТА на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Кунд Копадж е интердисциплинарен визуален артист, базиран в Букурещ, който работи със скулптура, инсталация, фотография и видео, както на закрито рака и в природна среда.

Изучавал е ленд арт в департамента за визуално изкуство на университета Eszterházy Károly в Егер, Унгария и в Университета за изкуство и дизайн в Клуж, Румъния. Основни теми в работата му са връзката между природата и човека, понятието за ландшафт и концепцията за антропоцена.

От края на месец юли започна осъществяването на разнордони проекти  от програма АДАТА – голяма част от които са фокусирани върху крайречните пространства в Пловдив, като привличат вниманието на хората да прекарват повече от свободното си време край реката.

С началото на есента, покрай реката ще бъдат завършени различни временни скулптурни инсталации – продуцирани в рамките на програмата и осъществени от петима млади визуални артисти от различни европейски страни.

Локация: на северния бряг на река Марица, на крайречната алея между мостовете на бул. „Победа“ и бул. ‘Васил Априлов“

Подобни статии

Top