Институтът за пътна безопасност с отворено писмо до министър Виолета Комитова

Повод за кореспонденцията е тежката катастрофа на АМ „Струма“, при която загинаха в горящ автобус 45 души.

Институтът по бътна безопасност изпрати отворено писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройство Виолета Комитова. Повод за кореспонденцията е тежката катастрофа на АМ „Струма“, при която загинаха в горящ автобус 45 души.

DCNEWS публикува отвореното писмо без редакторска намеса.

До министъра на регионалното развитие и благоустройството г-жа Виолета Комитова

До Директора на национална следствена служба г-н Борислав Сарафов

Институтът за пътна безопасност възложи на международен одитор да направи безпристрастна експертна проверка на пътните условия преди настъпването на тежкия инцидент на АМ „Струма”.

От проверката се констатира, че обезопосителните пътни системи /мантинели/ не са монтирани съгласно изискванията. В района на ПТП са настъпвали множество произшествия, които са увреждали мантинелите. В конкретния случай в средната разделителна ивица можем да видим, че е имало преинсталация на съоръжението. Навярно е имало предишна катастрофа в същия участък.

Съединението на мантинелата е монтирано неправилно с два болта вместо с четири, каквото е изискването. Това е и причината мантинелата да се разкъса въпреки ниската скорост, с която се е ударил автобуса. Също така е констатирано, че има липсващи знаци и повредена маркировка. Съгласно Закона за пътищата чл. 36м ал.2  АПИ извършва периодична инспекция на републиканските пътища в експлоатация, най-малко два пъти годишно, за гарантиране на достатъчни равнища на безопасност на конкретната пътна отсечка.

В Института за пътна безопасност постъпи информация, че Областно пътно управление е извършило проверка на мястото на инцидента и е констатирало липсата на знак и лоша маркировка два месеца преди ПТП. Също така е изпратен доклад в АПИ. Тази информация би следвало да бъде проверена от разследващите органи.

Подобни статии

Top