Интегрален център на УМБАЛ „Свети Георги“ с поредна успешна операция - DC news

Интегрален център на УМБАЛ „Свети Георги“ с поредна успешна операция

Прецизна ендоскопска операция за премахване на доброкачествен тумор

Изключително прецизна ендоскопска операция за премахване на доброкачествен тумор (остеом), разположен във фронталния синус на носната кухина бе извършена в Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив.

Пациентът е жена на 61–годишна възраст, която постъпва в Клиниката по УНГ болести в лечебното заведение с оплакване от затруднено носно дишане, болки в дясната лицева половина на глaвата, включително и ушната мида.

Хирургичната интервенция бе извършена от проф. д-р Карен Джамбазов,  Изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив и ръководител на Катедрата по ушно-носно-гърлени (УНГ) болести на Медицински университет – Пловдив.

Преди години, пациентката е диагностицирана в друга болница в страната с 2 см костен тумор – остеом в десен фронтален синус и малък остеом в етмоидален синус вляво.

„Този вид тумори са доброкачествени, без разсейки, като имат локален деструктивен растеж“, уточни проф. Джамбазов. Той обясни, че по тази причина на пациентката не предстоят други операции или терапии и ще бъде изписана до 48 часа след операцията.

Остеомът представлява костна тъкан, която се развива върху друга кост, най-често в областта на черепа, на носа или околоносните кухини.

Причината за възникването му е неясна, но се предполагат различни теории, свързани с ембрионалното развитие, травми или инфекциозни фактори.

Основният симптом е болката. Пациентите я описват като дълбока, продължителна и интензивна болка. Най-често се локализира от страната на лезията, като е по-интензивна през нощта и възпрепятства спокойния сън. Ефектът от болкоуспокояващи е добър, но временен.

За поставяне на диагнозата е необходимо да бъде извършена компютърна томография. Рентгенова снимка и ядрено-магнитен резонанс също могат да бъдат полезни в отделни случаи.

В конкретния случаи на пациентката е направен съвсем малък външен разрез в областта на челото. Използвана е модифицирана отворена техника с остеопластично ламбо. Остеомът е премахнат напълно, без да се запълва кухината на синуса. Това запазва максимално неговото правилно функциониране и снишава до минимум възможността от усложнения.

В Интегрален център за лечение на тумори и травми на глава и шия към момента са извършени повече от 20 подобни операции. Екипът, под ръководството на проф. д-р Карен Джамбазов, е извършил множество високоспециализирани оперативни интервенции на синусите и базата на черепа.

Подобни статии

Top