Инженери учат на любов към България (СНИМКИ)

Инженери преподават народни танци в Пловдив

За да си добър в дадена област не винаги е необходимо да си се дипломирал точно за това. Има професии, за които се иска преди всичко любов и отдаденост. Когато човек прави това, което обича той намира начин да получи необходимите знания.

Такъв е случаят с Кристиян Памуков и Катерина Катеринска. Двамата преподават български народни танци, но нямат диплома за това.

Тя е инженер по професия, завършила „Технология на парфюмерията и козметиката“, а той следва последна година „Технология на виното и пивото“ в УХТ – Пловдив. И двамата са танцували в ансамбъла за народни танци към УХТ, който в момента е ръководен от родителите на Катерина, които също не са дипломирани хореографи.

Всъщност именно в ансамбъла към университета се ражда любовта между Катерина и Кристиян – благодарение на фолклора, твърдят и двамата.

„Още в деня на приемния си изпит отидох да видя и ансамбъла и там видях една бъбривка, много усмихната и се влюбих“, обяснява Кристиян.

Те от дълго време вече се занимават активно със народни танци, а от известно време и обучават.

„Има доста източници, от които да черпим информация за нашия фолклор. Колкото и да учиш обаче, то няма край, винаги откриваш още нещо за научаване. Но ние го правим с много любов и желание, за това търсим информация. Стараем се да запазим автентичността на фолклора ни, а да го изучим, изисква страшно много ровене в книги, срещане с хора, пътуване“, обяснява Кристиян.

До скоро двамата са ръководели детски състав към читалището в село Калековец. „Две години обучавахме децата там. В началото аз започнах сама, а малко по-късно вече бяхме двамата. В един момент, след две години работа ни казаха, че трябва да имаме образование за хореографи“, разказва Катерина.

Въпреки че вече не ръководят децата в Калековец, Кристиян и Катерина не спират да се занимават с фолклор. Наскоро двамата създадоха свой клуб за народни танци „Оренда“.  „Това е старобългарска дума, искахме още от самото име да крещи България и търсихме древна старобългарска дума. Прабългарите са наричали връзката на Бог Тангра с човека, това е било Оренда – връзка с бога.“

Новата група на Кристиян и Катерина към момента е посещавана от около 15 души: Изборът е на хората дали ще дойдат за една репетиция и дали ще продължат да идват. Ние им даваме това, което можем и знаем. Във всичко трябва да влагаш сърце, не само във фолклора, особено когато си преподавател, защото това е призвание.“

Катерина и Кристиян казват, че всъщност хората не се интересуват дали те са дипломирани хореографи, и  никога не са срещали негативно отношение за това, че нямат дипломи в тази сфера. „Хората търсят място, където да разпуснат, да освободят енергия.“

И двамата са на мнение, че ако човек не е информиран относно фолклора, той наистина може да изкриви представите на тези, които обучава.Проблемът идва не от това, че няма диплома, а от самия човек, че няма желание да се информира. Което може би означава, че е воден от други мисли, а не че толкова обича фолклора.“

Стремежът на младите хореографи е да създадат детски състав. „Целта ни е да им предадем любов към България. Трябва да се борим да съхраним истинския фолклор.“

Със своята искрена любов към българските народни танци Кристиян и Катерина със сигурност могат да дават пример не само на непрофесионалистите, а и на хореографите с дипломи. Двамата са се посветили изцяло на идеята си да създадат детски състав, за да учат децата да обичат България!

Подобни статии

Top