Иранците, внесли 700 кг хероин преди година, остават зад решетките

Двамата шофьори на тирове искали на свобода

Пловдивският апелативен съд потвърди определението на Окръжен съд – Хасково, с което е оставена в сила най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двама ирански шофьори Мохамадали Вали Фатхулах Пур /46 год./ и Вахид Мохарам Хашеми /32 год./  Двамата бяха обвинени в това, че преди година – на 27 септември 2018 г., са прекарали през границата в тировете си през ГКПП „Капитан Андреево“  рекордно количество хероин – над 700 килограма.

Дрогата, на стойност над 46 милиона лева, е открита в два камиона, които шофьорите са пътували от Иран за Австрия. Те превозвали строителни материали.

Вахид Хашеми е обвинени в това, че на 27.09.2018 г. през ГКПП „Капитан Андреево“ е пренесъл от Турция в България с товарен автомобил 347.27 килограма хероин, укрит в строителни плоскости, предназначени за обект в Австрия. Стойността на наркотика е за над 22.5 милиона лева.

Вторият обвиняем – Мохамад Пур, е заловен на 28.09.2018 г. на ГКПП  „Капитан Андреево“ да пренася от Турция в България с друг товарен автомобил 355.3 килограма хероин на стойност 23.7 милиона лева.

Законът предвижда от 15 до 20 години затвор за престъплението, в което са обвинени

Апелативният съд прецени, че не е разколебано обоснованото предположение, че двамата обвиняеми са съпричастни към престъплението, в което са обвинени. От факта, че двамата са чужди граждани, следва опасността те да се укрият и да напуснат страната в случай, че съдът ги освободи с по-лека мярка за неотклонение. Относно новите предпоставки, въз основа на които защитата е поискала промяна на мерките за процесуална принуда, Апелативният съд прие за сведение дипломатическата нота, изпратена от Иран, а относно продължителния срок, в който двамата са задържани под стража, съдът прецени, че той не излиза извън границите на разумния срок, който е година и шест месеца според  Наказателния кодекс.

За престъплението, в което Мохамадали Вали Фатхулах Пур  и Вахид Мохарам Хашеми  са обвинени, са предвидени наказания от 15 до 20 години лишаване от свобода и глоба  от 200 000 до 300 000 лева.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Снимки: БТА и Агенция „Митници“

Подобни статии

Top