Искат 4-ти артилерийски полк в Асеновград да стане артилерийска бригада

Водени са разговори с министъра на отбраната и правителството

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев взе участие и във втория ден от празника на 4-ти артилерийски полк. Градоначалникът бе сред официалните гости в церемонията.

Празникът започна с военен ритуал. След приемането на строя на представителните блокове от 4-ти артилерийски полк, тържествено бяха наградени и военнослужещите, които през годините са доказали добри умения и са постигнали високи резултати в подготовката си.

„Искам да поздравя всички военнослужещи с празника на ракетните войски и артилерията на българската армия и с 93-годишнината от създаването на нашето поделение. Аз също съм служил две години като срочно служещ в нашето поделение. Тогава се казваше 4-ти армейски артилерийски полк – поделение 24 490. Тогава в гарнизона на Асеновград, бяха артилерийското поделение, което имаше бойна и учебна част – школа, която подготвяше срочно служещи за изпълнение заповедите на командването на армията. Освен това, имаше танково поделение – школа, която готвеше командири на танкове и механици водачи. Имаше и дивизионна работилница, склад за гориво със смазочни материали, който беше на входа на Асеновград, от страна на Пловдив. Впоследствие остана само артилерийският полк, който след време прерасна в артилерийска бригада и накрая се преформира на ниво артилерийски полк“, сподели спомените си кметът доктор Грудев.

Пред медиите той заяви, че виждането на община Асеновград за Военно формирование 24490 е да се направи необходимото по законов път нивото от полк да прерасне в артилерийска бригада, както е било преди години.

„По темата проведохме разговори с вицепремиера и министър на отбраната и с правителството да задвижим тази процедура и идеята да бъде реализирана. Това е в интерес на всички нас, жителите на общината“, каза в заключение д-р Грудев.

Сред официалните гости на празника днес бяха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, заместник-кметът по хуманитарни дейности инженер Петър Петров, заместник-председателят на Общинския съвет в града Иван Чохаджиев, представители на Българската православна църква и на бизнеса в Асеновград.

Подобни статии

Top