Искат 5 млн. лв. за ремонта на кино „Космос“

В доклад на кмета на „Централен“ Георги Стаменов се залагат 1 000 000 лв. за ремонт на киното за тази година

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов предлага на постоянните комисии на Общинския съвет в бюджета за тази година да бъдат заложени 1 милион лева за извършване на основен ремонт на кино „Космос“. Общата сума за този ремонт е 5 милиона лева, но те ще бъдат разхвърляни в три бюджетни години, посочва в доклада си до комисиите Стаменов.

„Силно се надявам този доклад да бъде придвижен и ресорният зам.-кмет да внесе предложение в Общинския съвет за гласуване и всичко това да се случи“, коментира пред репортер на DCnews.bg Стаменов.

Той съобщи, че в момента общината е пред подписване на договора за изработка на технически проект. Спечелилата конкурса проектантска фирма  „Тектоника-Б“ ООД ще подпише с администрацията до дни и до края на първото шестмесечие проектът ще бъде факт, за да може да се издаде разрешение за строеж. Техническият проект ще даде информация и за количествено-стойностната сметка, т.е. за реалната сума, необходима за ремонта на емблематичното кино. На този етап съществуват само индикативни стойности и именно според тях от район „Централен“ предлагат да се заделят 5 милиона лева за реконструкцията на рушащата се сграда.

Ако тази сума се заложи отсега, след като техническият проект бъде готов, ще се обяви обществена поръчка за фирма-изпълнител на ремонта, смята районният кмет.

„Считаме, че това е пътят, за да може да знаем, че този обект ще се случи. Смятам, че предложенето ще намери отражение в бюджета за тази година„, надява се Георги Стаменов.

Припомняме, че само преди две седмици киното бе подпалено от тийнейджъри.

Сградата отдавна е затворена, а площадът пред нея беше разчистен. Киното е построено в началото на 60-те години на 20 век и една от малкото сгради в Пловдив със запазена архитектура от времето на модернизма. Забележителната завремето си конструкция на залата осигурява най-голямото закрито амфитеатрално пространство в Пловдив.

Според идейната проектна разработка при ремонта трябва да се запази зрителната зала, като се осъвремени, да се разшири сцената, да се запази фоайето и галерията за експозиционни площи, да се предвиди кафе-бар, да се осъвременят санитарните възли и т.н.

Подобни статии

Top